Obraz je zemljevid naše notranjosti. Pogosto ga poimenujem starodavni kompas za sodobno nego kože. Nekoč so namreč zdravstveno stanje posameznika določili skozi branje obraza, v današnjem blogu pa bomo nekoliko osvetlili kaj lahko povzroča vaše izbruhe aken. S poglabljanjem v kitajsko medicino, se naučimo kako stanje naše kože odseva stanje naših notranjih organov.

Tradicionalna kitajska in ajurvedska medicina že stoletja uporabljata preslikavo obraza za diagnosticiranje in zdravljenje zdravstvenih težav. Čeprav smo razvili svet tehnološke analize kože, lahko ta metoda še vedno zagotavlja dragocene vpoglede.

Kako akne odražajo notranje zdravje?

Vsak izbruh na koži lahko služi kot neke vrste smerokaz, ki kaže, da se nekaj dogaja pod površjem. Ne obstaja (po)enoten vzrok težav s kožo za vse, lahko pa so vam naslednje informacije orientacija v kateri smeri lahko iščete rešitev.

Najprej se je potrebno zavedati, da akne ne nastanejo čez noč. So pa viden znak notranjih neravnovesij, ki so pogosto povezani z našo prehrano in življenjskimi navadami.

VPLIV GLUTENA

Če ste se kdaj spraševali, zakaj se na vašem čelu pojavljajo nadležni mozolji, bi lahko bil krivec gluten. Gluten, je mešanica beljakovin, ki je naravno prisotna v nekaterih žitih, kot so pšenica, ječmen, oves in rž in lahko povzroči vnetje v črevesju, sindrom prepustnega črevesja, ki se lahko odraža kot akne na čelu.

Poleg nečistoč, boste morda opazili, da so vaša lica videti zabuhla in rdeča, kar je prav tako lahko znak vnetnega odziva vašega telesa na gluten. Ko se vaše telo skuša ubraniti tistega, kar zaznava kot vsiljivca (v tem primeru gluten), lahko povzroči otekanje in rdečico obraza.

Nazadnje, če opazite temne madeže, ki se pojavljajo na področju brade, je gluten lahko potencialni sprožilec. Tovrstne temne lise ali hiperpigmentacija, so lahko posledica povnetnih sprememb zaradi aken ali drugih kožnih reakcij, ki jih povzroča intoleranca na gluten.

Morda lahko poskusite za nekaj časa izločiti gluten iz prehrane in opazujete morebitne spremembe. Vredno je preveriti, če se bo tako stanje vsaj malo izboljšalo.

VPLIV MLEČNIH IZDELKOV

Opažate pojav aken in mozoljev na območju čeljusti in brade? Pogosto se za prikrit vzrok izkažejo mlečni izdelki. Hormoni, prisotni v mleku, lahko stimulirajo vaše žleze lojnice, kar povzroči akne.

Mlečni izdelki, ki so polni naravnih rastnih hormonov in lahko celo anaboličnih steroidov, lahko spodbudijo delovanje žlez lojnic, zlasti na predelu brade, kar povzroči zamašene pore in moteče izbruhe. A akne niso edina težava.

Mlečni izdelki lahko povzročijo notranja vnetja, ki se kažejo tudi kot otekle veke ali temni podočnjaki.

VPLIV SLADKORJA

Ste že kdaj opazili mozolje, ki se vam pojavljajo na licih, vrečke pod očmi ali sivkast odtenek na obrazu, potem ko ste si privoščili sladke dobrote? Tako vam morda vaša koža kaže povezavo s sladkorjem.

Visok vnos sladkorja lahko zviša raven inzulina in sproži vnetje, kar povzroči izbruhe aken. Morda lahko naslednjič, ko vas popade želja po sladkem, posežete po koščku temne čokolade, bogate z antioksidanti in postopoma opustite sladkano hrano in opazujete izgled vaše kože.

VPLIV ALKOHOLA

Nazdravljajte, a z občutkom in zavedanjem, da lahko alkohol v vašem črevesju priredi zabavo, nad katero vaša koža morda ne bo preveč navdušena. Moti ravnovesje vaše črevesne mikrobiote, kar povzroči povečanje škodljivih bakterij, ki lahko sprožijo vnetje v telesu. Lahko se kaže v obliki rdečice in oteklin. Poleg tega lahko čezmerno uživanje alkohola povzroči sindrom puščajočega črevesja, kjer toksini uidejo v krvni obtok, kar lahko poslabša izbruhe aken.

Alkohol tudi dehidrira telo, dehidrirana koža pa proizvaja več maščobe in tako ustvarja ugodno okolje za razmnoževanje bakterij, ki povzročajo akne.

Ovira tudi absorpcijo hranil in vitaminov, ki so za kožo esencialni, potrebuje jih tudi za celjenje (aken) in regeneracijo.

Vse je povezano — kaj jemo, kako se počutimo, vse to odseva tudi naša koža. Naše prehranske izbire vplivajo na zdravje našega črevesja, kar se odraža na naši koži. Ne glede na to, ali gre za gluten, mlečne izdelke, alkohol ali sladkor, vsa ta živila vplivajo na našo edinstveno črevesno floro, lahko povzročijo vnetje in zmotijo kožno ravnovesje.

Ko se osredotočamo na pojav aken, se z njimi lažje spopadamo, če razumemo vse povezave. Prepoznavanje sprožilcev, razumevanje signalov našega telesa in prilagoditev prehrane so lahko veliki koraki k bolj čisti in zdravi koži.

Ni namen očrniti določena živila, bolj je namen prepoznavanje njihove interakcije z našim telesom in iskanje ravnovesja.

Če se spopadate s trdovratnimi aknami in se vam že dozdeva, da bi lahko bil pojav povezan z vašo prehrano ali zdravjem črevesja, vabljeni na analizo kože v naš center. Po posvetu s strokovnim osebjem na področju nege kože, boste hitreje prišli do primernega pristopa k vašim težavam in izzivom.

Avtorica:

SANDRA PEČNIK, kozmetični tehnik (CIDESCO) in specialist napredne kozmetične nege