Sonce nas že močno greje in če ste si v hladnejših mesecih zaščitili obraz pred sončnimi žarki le občasno, je sedaj čas, da si preberete spodnje vrstice in na obraz nanesete SPF vsak dan.
ZAKAJ JE POTREBNO KOŽO DNEVNO ZAŠČITITI PRED SONCEM?

Sevanje sonca na kožo učinkuje uničujoče. Sproži pojav prostih radikalov v koži in povzroči celo vrsto poškodb. Vodijo do različnih vnetij in preobčutljivosti kože in predvsem na  prezgodnje staranje kože.Izrednega pomena je primerna zaščita koža, da preprečimo pojav alergij in pigmentacij, razpad kolagena in izsušenost kože, vse to ima za posledico foto poškodovano kožo. V najhujšem primeru prekomerna izpostavljenost soncu vodi do kožnega raka. Maligni melanom je, po raziskavah onkološkega inštituta 6. najpogostejši rak v Sloveniji, nemelanomske oblike raka pa so pri ženskah na 1.mestu in pri moških na 2.

Si lahko predstavljate kako zaskrbljujoč podatek je to? Najpomembneje pa se je zavedati, da imamo mi sami, največjo vlogo pri preprečevanju vseh teh bolezenskih in kožnih stanj.

Ko se vestno izogibamo destruktivnosti sonca, zmanjšamo možnost za nastanek rakavega obolenja in ustavimo prezgodnje staranje kože. Preventiva je izrednega pomena za naše zdravje. Naše zdravje pa je naša odgovornost.

Obseg sevanja sonca na površino zemlje vključuje: 

 • UVR (ultravijolično radiacijo – ločimo najbolj znane UVC, UVB in UVA pasove.

Sevanja, ki dosežejo površje zemlje v večini sestavljajo UVA žarki, ki so prisotni čez celo leto, ne glede na vreme, in v manjšem deležu UVB žarki, ki so v Sloveniji prisotni med aprilom in oktobrom),

 • vidno svetlobo,
 • IR (infrardečo svetlobo). 

UVA (aging)– povzročajo prezgodnje staranje, poškodbo dermisa, slab tonus kože, gubice, pusto sivo kožo

UVB (burning) – povzročajo hiperpigmentacije, rdečo barvo na obrazu, žiliceLASTNOSTI IN POMEN SPF

SPF je kratica za angleško besedno zvezo »Sun Protection Factor« oziroma v slovenščini »zaščitni faktor«. Označuje višino zaščite pred UVB sevanjem sonca in z metodo opredeljuje nastanek eritema na koži oz. rdečice/opekline:

Razmerje med minimalno UV energijo, ki povzroči eritem na koži, ki je zaščitena pred soncem, in enako količino energije, potrebno za nastanek eritema na nezaščiteni koži.

Ker je UVB približno 1000-krat bolj eritemogen kot UVA,  je SPF v veliki meri merilo zaščite pred UVB.

Preprosto povedano je to merilo, ki opredeljuje koliko časa ste lahko varno izpostavljeni sončnim žarkom ne da bi vas opeklo. Če vas brez kreme za sončenje na soncu opeče po 10 minutah, ta čas pomnožite s številko zaščitnega faktorja. Primer: krema za sončenje s SPF 15 – to številko množite z 10.

Dobili boste rezultat 150 minut. To je orientacija za čas trajanja zaščite, upoštevati pa morate še stopnjo oblačnosti, čas v dnevu, količino in trajanje od zadnjega nanosa, kopanje, znojenje,…

Ko ta čas mine, se je priporočljivo umakniti s sonca in se mu ponovno izpostaviti šele naslednji dan.

Formula ni ustrezna za otroško kožo, ki potrebuje najvišjo stopnjo zaščite.

Naloga in odgovornost vseh nas, ki se strokovno ukvarjamo z nego kožo, je informiranje in motiviranje posameznikov za primerno uporabo zaščitnih in sončnih krem z ustreznimi UV filtri, ki morajo biti stabilni, širokospektralni in nealergeni.

RAZLIKUJEMO MED SONČNIMI IN ZAŠČITNIMI KREMAMI

Razlika med sončno in zaščitno kremo, je v namenu in okoliščinah izdelka za uporabo.

Ločimo dve skupini izdelkov za zaščito pred sevanjem sonca:

DNEVNE ZAŠČITNE KREME (izdelki za dnevno nego z dodano UV zaščito)

Uporablja se jih predvsem za običajne dni, ko niste na dopustu, tj. premike in dejavnosti na dnevni bazi, kot je odhod v službo, šolo, trgovino, itd.

Čez leto zadostuje faktor od 15 do 30, čez poletje od 30 do 50. Uporabljamo jih vse dni v letu in imajo v ta namen povečano UVA zaščito, saj ta del svetlobe prehaja tudi skozi steklo, meglo, sneg ali dež. Žarki UVA so vseskozi prisotni in ti so tisti, ki povzročajo prehitro staranje kože, fotopoškodbe in posledično razvoj malignih sprememb.

Pod tovrstno kremo ne potrebujete še dodatno nanašati vlažilne kreme, zadostuje serum, če ga uporabljate.

Tekoči puder s SPF sicer nudi določeno stopnjo zaščite, toda nikakor ne more nadomestiti kakovostnega izdelka s SPF.

SONČNE KREME ali izdelki za sončenje se uporabljajo ob daljših dejavnostih zunaj (športne dejavnosti, vrtnarjenje, sončenje in izpostavljanje soncu med 12.00 in 17.00 uro).

Največkrat vsebujejo tudi vodoodporen filter, ki nas varuje tudi med kopanjem, priporoča pa se SPF 50.

Osnovni namen sončnih krem je zaščita proti UVB in UVA in tudi proti odboju žarkov od morja ali skal.

Ne glede na zaščitni faktor je bistveno, da kremo ponovno nanesete vsake 2 uri. Ni dovolj, da samo uporabljate kremo s SPF faktorjem. Pomembna je količina kreme, da vam res lahko nudi zaščito, ki vam jo obljublja proizvajalec, splošna smernica priporoča dva prsta sončne kreme.

Potrebno jo je uporabiti tudi takoj po kopanju ali če se spotite. Vodoodporna sončna krema naj bi učinkovala do 40 minut med plavanjem, medtem ko naj bi zelo vodoodporna sončna krema učinkovala kar do 80 minut v vodi.

MINERALNI IN KEMIČNI FILTRI

Mineralni filtri, UV svetlobo odbijajo, medtem, ko jo kemični filtri absorbirajo in jo razpršijo kot energijo ali toploto.

Mineralni filtri ustvarijo fizično bariero med našo kožo in sončnimi žarki, tako da da se ne absorbirajo v našo kožo, ampak ostanejo na njeni površini. Nudijo širok spekter zaščite, kar pomeni, da naš ščitijo tako pred UVA kot tudi pred UVB žarki. Najpogostejša mineralna filtra trenutno sta cinkov oksid in titanov dioksid.

Uporabljajo se v naravni kozmetiki in so primernejši za občutljive tipe kož. Kreme z mineralnimi filtri imajo pogosto gostejšo teksturo in jih moramo ob koncu dneva temeljito odstraniti iz naše kože. Priporočeno je dvo-fazno čiščenje (čistilo na oljni bazi in nato čistilni gel, mleko ali pena).

Krema s kemičnimi filtri prodre globlje v našo kožo, in deluje na način, da absorbira sončne žarke preden se ti dotaknejo naše kože. Delujejo kot goba, ki vpije UVA in UVB žarke. Sestavine so pogosto kombinirane z antioksidanti, kot so Vitamin A ali E, ki kožo ščitijo pred prostimi radikali.

DOBRO JE VEDETI:
 • SPF je vedno zadnji korak v vaši jutranji rutini.
 • Nanesite SPF 20 min preden se izpostavite sončnim žarkom.
 • SPF vedno nanesite na vse predele telesa, ki so izpostavljeni soncu (pri tem ne pozabite na vrat, dekolte in roke, čelo, ušesa)
 • Ponovni nanos SPF –a je priporočen na 90 min do 2h ali pogosteje, kadar ste v stiku z vodo.
 • Če uporabljate kisline (BHA, AHA) ne pozabite na SPF zaščito. Uporabite kremo z SPF 30 ali več.
 • izogibajte se direktnemu soncu med 11.00 in 17.00 uro
 • zaščitite obraz in lasišče s pokrivalom
 • zaščitite oči in kožo okoli oči z velikimi očali
 • zadržujte se v senci

Na soncu lahko uživamo, saj poznamo tudi njegove koristne lastnosti, a pametno. Potrebno pa je paziti, da je koža prej dobro navlažena, da nam sončna krema odgovarja in da zvečer temeljito očistimo obraz.

V našem lepotnem centru aEstetik imamo absolutne favorite med izdelki s SPF, s katerimi vas kozmetologinja in kozmetičarka opremita, da bo vaša koža zasijala v polnem sijaju in ostala negovana, zaščitena in mladostna. Za naše stranke izbiramo le preverjene izdelke najvišje kakovosti, ki ne mašijo por in so najbolj učinkoviti in praktični za uporabo.

Avtorica

SANDRA PEČNIK