Da bi razumeli kaj celulit sploh je, zakaj in kako nastane, vam bodo morda v pomoč naslednja novejša dognanja, ki razsvetlijo nekatere nejasnosti v svetu pomarančne kože, ki predvsem predstavnicam ženskega spola povzroča vrsto preglavic in vpliva na samopodobo in samozavest.

KAJ JE CELULIT?

Celulit je sprememba vezivnega tkiva, ki je povezana s strukturnimi spremembami podkožja.

Vezivno tkivo je sestavljeno iz celic in medceličnine,  zagotavlja tkivu trdnost in elastičnost.  Fascija je celota vezivnih vlaken in se nahaja pod površjem naše kože. Mikroskopsko gledano, je fascija sistem mrežaste formulacije cevk, napolnjenih z vodo. Njena naloga je omogočiti stabilizacijo, pomembno nalogo celotnega telesa, tako da združi ločene mišice in notranje organe. Večina volumna fascije je vode. Gre za najbolj oživčeno tkivo, ki je občutljivo na vse hormonska stanja v našem telesu, kot tudi na vsak premik ali poškodbo.

Vse v našem telesu je povezano s to fluidno mrežo vezivnega tkiva iz kolagenskih vlaken, prilagaja se vsakemu našemu gibu, omogoča zaznavanje telesa v prostoru, izredno pomembna je tudi pri transportu snovi po telesu.

Celotna fascialna mreža je narejena tako, da fascialne ovojnice pri gibanju drsijo druga ob drugi. Območja, na katerih je gibanja (obremenitev) premalo ali preveč (denimo zaradi ponavljajočih se gibov), se odebelijo, vnamejo in zlepijo. Posledično v obeh primerih tudi ni več prave pretočnosti.

NALOGE IN VLOGE FASCIJE
  • povezovanje, podpiranje in obdajanje vseh ostalih tkiv,
  • omogočanje prilagajanja in gibanja med deli telesa,
  • prenosni kanal za impulzne in energetske tokove,
  • nosilec procesov (dovajajo se celična hranila in izločajo toksini),
  • v medceličnini prihaja do številnih biokemičnih reakcij in izmenjav, hkrati obdaja tudi živčne končiče, mezgovnice in bezgavke. 

Ovojnice vezivnega tkiva imajo zaradi svoje elastičnosti pomembno vlogo pri zaščiti preostalih tkiv in kot prenašalec informacij. Povezuje vse dele telesa skozi več prepletajočih se plasti. Fascija je sestavljena iz kolagenskih vlaken valovitih vzorcev in kot taka prožna, zato jo lahko preoblikujemo, sposobna pa je prenesti tudi večje pritiske.

Gibanje, telesna toplota, ustrezna hidriranost, raztezanje in masaža fascijo zmehčajo, kar jo naredi bolj prožno in prilagodljivo, medtem ko pomanjkanje gibanja zaradi poškodbe ali neaktivnosti povzroči trdo in neprilagodljivo strukturo.

Ker fascialno estavljajo kolagenska in elastinska vlakna, na katera je vezana hialuronska kislina, ta nase veže molekule vode in glikoproteine. Voda s hialuronsko kislino deluje kot vlažilec, ki omogoča drsenje. Če je vode premalo, se žal zgodi prav nasprotno, deluje kot super lepilo in povzroča zlepljanje ovojnic, kar povzroči blokado v transportu telesnih tekočin. Bolj ko je mreža v posameznih delih zadebeljena in slabo hidrirana, težje skoznjo prehajajo hranila v eni smeri in odpadne snovi v drugi. Zato zadebeljene in slabo hidrirane fascije zadržujejo odpadne produkte, ki se ne morejo izločiti iz telesa in lahko povzročajo vnetje.

S staranjem naše vezivno tkivo izgublja elastičnost in hialuronsko kislino, s tem pa se zmanjša tudi njegova hidriranost. Ko je fascialna mreža izsušena, postane krhkejša, zato se vlakna pri enaki obremenitvi prej strgajo oziroma poškodujejo. V nasprotju s pričakovanji pa izdatno pitje fascij ne hidrira, kot bi si želeli, če jih hkrati ne raztezamo. Po sprostitvi globoko zadržanih napetosti pride v telesu do reorganizacije vezivnega tkiva, ki se znova začne pravilno graditi.

Celulit zaradi spremembe vezivnega tkiva je tip celulita, ki nastane pri ženskah, kjer imajo luknjice celulita zaradi fascije, ki je na nek način poškodovana. Pri tem tipu celulita ni krivo povečanje maščobne celice, da nastane luknjica v koži ampak skrčitev fascije, ki potegne kožo proti kosti. Iz različnih razlogov pride do spremembe površinske ali globinske fascije, ki je sestavljena iz ohlapnega podkožnega vezivnega tkiva iz mreže kolagena in posameznih vlaken elastina. Vezivno tkivo ni dovolj elastično in se skrči, pojavi se celulit oz. pomarančasta koža.

Pri izvajanju maderoterapije po Perefct Body metodi, kjer izvajamo vakuumsko masažo s posebnimi lesenimi valjčki, vplivamo na to, da se zmehča vezivno tkivo –  fascija, kar jo naredi bolj prožno in prilagodljivo, videz celulita pa se posledično občutno zmanjša.

Avtorica

SANDRA PEČNIK