Včasih je veljalo, da akne prizadenejo najstnike, ampak se vedno več pojavljajo pri vseh starostih tekom celega življenja. Vsak, ki se spopada z njimi razume, da poleg estetskega vpliva akne povzročijo tudi čustveno nelagodje in zmanjšano samozavest. 

Razumevanje vzrokov in mehanizmov, ki stojijo za aknami, je ključnega pomena za njihovo sanacijo. Potrebno je torej izbrati primerne izdelke za domačo uporabo, kot tudi vedeti kateri so najbolj učinkoviti kozmetični tretmaji. 

V današnjem blogu si bomo pogledali osnovne vzroke za nastanek aken in predstavili učinkovite kozmetične tretmaje, ki jih izvajamo v centru aEstetik, kot so kemični pilingi in microneedling, ki lahko pomagajo pri zmanjšanju aken.

Vzroki za nastanek aken zajemajo vse od hormonskih vplivov, uporabe določenih zdravil, genetike, prehrane, stresa,…

KAKO NASTANEJO AKNE?

 

Akne so vnetna bolezen na katere vplivajo kompleksne interakcije med številnimi dejavniki.

Koraki za lažje razumevanje:

 1. področje: Pilosebacealna enota (PSU) = dlačno – lojnična enota je prizadeta
 2. izvodilo lojnice se zamaši s keratinom (odluščeni korneociti) in s sebumom kar je odlična hrana za bakterije, ki sprožijo vnetne procese
 3. Zaradi nastalega čepka se torej izvodilo žleze lojnice povečuje, nakar kolonizacija bakterij povzroči vnetje

Proces:

 • povečana keratinizacija lasnega folikla
 • pretirana proizvodnja sebuma
 • kolonizacija anaerobnih bakterij (Propionibacterium acnes) – razgradijo trigliceride v sebumu na proste maščobne kisline
 • vnetni in imunski odgovor prizadetega tkiva
KATERE VRSTE AKEN POZNAMO

 

Akne glede na stopnjo vnetja ločimo na nevnetne (črni in beli komedoni), ter vnetne akne (papule, pustule, nodule, ciste in nodulocistične akne).

Glede na težavnost pa na blage (komedoni, nekaj papul in pustul), srednje (veliko papul in pustul, nekaj nodulov) hude (številne papule, pustule, noduli).

Zanimivost:

Črnim ogrcem daje barvo pigment melanin in ne “umazanija”. Pristopi k zdravljenju aken so lahko lokalni s kremami in geli, lokalnimi antibiotiki, lokalnimi retinoidi, azelaična kislina, benzoil peroksid. 

KAKO SE Z AKNASTO KOŽO SPOPADAMO SAMI?

 

DOMAČA NEGA AKNASTE KOŽE naj nikakor ne zajema stiskanje mozoljev. Lahko si privoščimo stiskanje komedonov (torej ogrcev), nikakor pa ne vnetnih aken. Izdelki naj vsebujejo keratolitike (odluščijo odmrle celice), protimikrobne sestavine, primeren pH.

 • Čiščenje: blagi čistilni geli primerni za mastno kožo z ustreznim pH (5,5)
 • Redni kislinski pilingi
 • Geli in nemastne kreme samo za vlaženje
 • Dekorativna kozmetika naj bo lahka, vodotopna.

KATERE SESTAVINE IZBRATI?

 • salicilna kislina (keratolitik, komedolitik, protibakterijsko in protivnetno delovanje)
 • glikolna in mlečna kislina (keratolitično delovanje, eksfoliacija
 • retinoidi ( anti-komedogeno in blago protivnetno delovanje. Primeri retinoidov so; tretinoin (retinojska kislina), izotretinoin, adapalen, tezaroten. Ne smejo se uporabljati med nosečnostjo in učinek je počasen: 6-8 tednov. V kozmetiki se uporabljajoretinol, retinal, retinil palmitat)
 • rastlinski ekstrakti: žajbelj, kamilica, šentjaževka, ognjič, materina dušica, čajevec
V CENTRU AESTETIK VAM ZA AKNASTO KOŽO SVETUJEMO:

 

 • Čistilec: Foamer znamke Dermaceutic
 • Tonik: Advanced skin therapy pH Balance solution znamke Aikon
 • Serum Balance & Purify oil control znamke Phormulis
 • Vlažilna krema: Nourish & Plump znamke Phormulis ali Hyal Ceutic znamke Dermaceutic
 • Nočna stimulativna krema: Dermaceutic Actibiome
 • Retinoid: Dermaceutic Active Retinol 0.5 in 1.0

Poleg domače nege, k sanaciji aken veliko pripomorejo kozmetični tretmaji, kjer se uporabljajo izdelki z večjo koncentracijo aktivnih sestavin in posebni aparati. Kozmetični tretmaji, kot so kemični pilingi in microneedling, so se izkazali za zelo učinkovite pri zmanjševanju aken in izboljšanju videza kože in izvajamo jih tudi v centru aEstetik.

Kislinski pilingi

Kemični pilingi so postopki, pri katerih se na kožo nanašajo kisline, ki odstranijo odmrle celice povrhnjice. To pomaga očistiti zamašene pore in izboljša teksturo kože. Kemični pilingi  vsebujejo salicilno kislino, glikolno kislino, mlečno ali nekateri retinojsko kislino, ki imajo protivnetne lastnosti in zmanjšujejo nastanek komedonov. Redna uporaba kemičnih pilingov lahko izboljša teksturo kože, izboljša stanje zamašenih por in zmanjša vnetje.

Microneedling

Microneedling je postopek, pri katerem se s tankimi iglicami nežno prebada povrhnjico kože. To spodbudi naravno obnovo kože in proizvodnjo kolagena. Microneedling lahko zmanjša brazgotine in izboljša videz kože pri ljudeh z aknami.

Avtorica

SARA JAKAJ