Kot kozmetologinja toplo priporočam obisk kozmetičnih neg in tretmajev, saj ti prinesejo številne koristi za našo kožo. Ne samo, da izboljšajo zunanji videz, ampak tudi ohranjajo zdravje kože, kar je ključnega pomena, saj je zunanjost vedno zrcalo notranjosti.

Kozmetične nege in tretmaji so običajno namenjeni odpravljanju težav s kožo, kot so akne, pigmentacije, gube, rdečica in pogosto so zasnovani tako, da pomagajo odstraniti odmrle kožne celice, stimulirajo obnavljanje kože in izboljšajo krvni obtok.

Kako kozmetični tretmaji pomagajo izboljšati videz kože?

Da boste lahko razumeli proces izboljšanja kože s kozmetičnimi tretmaji, moramo najprej opisati njeno sestavo in naravni proces obnavljanja celic. Koža je sestavljena iz treh plasti: epidermisa (vrhnjica), dermisa (usnjica) in subcutisa ( podkožje). Epidermis pa še naprej delimo na: Stratum basale – zarodna plast, Stratum spinosum – trnasta plast, Stratum granulosum – zrnata plast, Stratum lucidum – svetleča plast in Stratum corneum (SC) – poroženela plast. Kar se tiče obnavljanja, gre za celično diferenciacijo, ki vodi vse do celične smrti, strokovno se temu reče epidermalna keratinizacija ali keratogeneza. Z diferenciranjem bazalnih celic (celice, ki iz stratum basale potujejo navzgor proti površju) se te sploščijo, dehidrirajo in dokončno zaroženijo.

Med pomikanjem keratinocitov (kožnih celic) navzgor do zgornjih plasti kože, se tvorijo velike količine keratiniziranih strukturnih proteinov, ki ščitijo zunanjo plast kože – ta proces imenujemo keratinizacija. Keratinociti so namreč napolnjeni s keratinom, ki predstavlja 95% vseh proteinov v epidermisu in v medcelični prostor izločajo zmes lipidov (holesterol, ceramide in proste maščobne kisline,..).

Čas potovanja keratinocitov se meri od mitoze (termin, ki opisuje “rojstvo” in delitev keratinocitov) do nastanka korneocita, kar znaša okoli 14 dni. Sčasoma se povezave med korneociti prekinejo in celice odpadejo s površja koža, čemur pravimo luščenje ali deskvamacija. Luščenje je pri zdravi koži uravnovešeno z delitvijo celic v zarodni plasti.Se vam že kaj svita kaj počnemo s kozmetičnimi tretmaji?

Z namernim luščenjem povrhnjice lahko sami sprožimo naravno obnovo celic epidermisa! Čas obnovitve celic v naši koži je torej čas nadomestitve vseh celic epidermisa z novimi celicami, kar traja 39 dni.

Nič čudnega torej ni, da so med najbolj priljubljenimi kozmetičnimi tretmaji v centru aEstetik trenutno kislinski pilingi in microneedling – slaba stvar je zgolj to, da jih pozno spomladi in poleti ne izvajamo, saj je po tretmaju koža občutljiva na sonce.

Ampak brez skrbi, saj nege in masaže obraza v aEstetiku izvajamo skozi vse leto. Poleg tega, da so koristni za zdravje kože in lepši videz kože, saj gre za naravno alternativo kozmetičnim proceduram; so seveda zelo sproščujoči in omogočajo kratek pobeg iz vsakodnevnega stresnega življenja. Zavedati se moramo namreč, da tudi stres, ki se kopiči v telesu, vpliva na stanje kože in povzroča različne kožne problematike.

Pri nas v centru aEstetik stremimo k temu, da se vsaka pot začne z dermadiagnostiko, saj je ključnega pomena najprej poznati kožo in njene potrebe, ter se šele na podlagi rezultatov usmeriti k primernim kozmetičnim proceduram. Zelo pomembna pa je skrb za redno nego kože doma, kar vključuje uporabo primernega čistilca, tonika, seruma, primerne vlažilne kreme, sončne kreme in aktivnih sestavin,..

Če vas zanima več o pravilni rutini nege kože/ izdelkih in vašemu stanju kože, ste prisrčno vabljeni na Premium analizo obraza, kjer vam bomo ob koncu stetovali primerne nege in tretmaje. 🙂

Avtorica

SARA JAKAJ