Privoščite svojemu malčku le najboljše in se skozi mednarodno priznan vodeni program tečaja za masažo dojenčka kot mamica naučite vse tisto, kar je za vašega otroka in njegov razvoj najbolj pomembno.

 

POMEN DOTIKA
Dotik je prvi čut, ki ga razvijejo dojenčki. In od trenutka, ko malo bitje vstopi v svet, postane dotik ključen pri interakciji s svetom, ki ga obdaja.
Vsakodnevno komuniciranje preko dotika zbližuje in prebuja nekaj dobrega v nas. Človeški dotik je zdravilen, povezovalen in sproščujoč. Z redno masažo dojenčku prebujamo vsa čutila, ki jih z vitamini, minerali in hranili ne moremo. Človeški dotik ima moč, ki je neprimerljiva in nenadomestljiva, zato masaža dojenčka spodbuja nežen in negovalen dotik.
Vsekakor, prva leta otrok sprejema veliko informacij o svetu preko čutnih zaznav in ne preko razuma in logike. V začetku življenja, še posbej v obdobju do tretjega leta, otrok prejme veliko količino informacij zunanjega sveta preko čutil in še ne v tolikšni meri preko logičnega in razumskega zaznavanja.
Z redno masažo boste postopoma krepili razvoj sluha, tipa, vida, okusa in vonja, saj z njo ugodno vplivamo prav na vsa čutila otroka.
Nežen, lahko tudi pojoč materin ali očetov glas dojenčka pomirja. Vajin domač vonj kože ustvarja zaupanje in umirjenost. Ljubeč, topel, a čvrst dotik na koži, v njem prebuja občutke zavetja, varnosti in ljubezni.  Očesni kontakt z ljubljeno osebo, ga vabi v komunikacijo in odzivanje. Ko okuša in občuti svoje male rokice in nogice, odkriva tudi svoje lastno telo.
V takem ljubečem okolju se odnosi in komunikacija  razvijajo v sproščenem vzdušju in vplivajo na boljše sporazumevanje, ne glede na obdobje razvoja otroka.
V tem blogu predstavljamo prednosti masaže za dojenčka, v naslednjem pa bolj obširno tudi prednosti za straše in družbo.
PREDNOSTI MASAŽE ZA DOJENČKA

Dojenčkova prva masaža, ki jo občuti izven trebuščka, so sprva le nežni dotiki in gladenje, s katerimi  novorojenčka božamo po koži. Še posebej mamica začne nagonsko s tovrstnim ljubkovanjem takoj po rojstvu otroka, ko ji ga položijo na prsi. Novorojenčku tovrstna prva komunikacija zbuja in krepi občutek varnosti in sprejetosti. Da je ljubljen mu pomeni vse na svetu. V porodni sobi, kjer je polno glasnih zvokov, ki so mu nepoznani, premočna svetloba, vrsta novih občutenj, ga dotik kože na kožo povsem umiri, utrip srca matere, pa je edini zvok, ki ga pozna. Stik z malim zakladom,pa je za mamico najlepša nagrada po napornem rojevanju.  Malo bitje v objemu dvigne hormon sreče, občutek veselja in ljubezni, pa vplivajo, da se začne sproščati nastanek mleka. Čutni dotik igra ključno vlogo v spoznavanju in povezovanju med mamico in novorojenčkom. Z masažnimi prijemi pa starši pričnejo ponavadi nekoliko kasneje, čez kakšen mesec ali dva, ko že nekoliko vzpostavijo dnevno rutino z novim članom družine.

Vedno so na prvem mestu potrebe novorojenčka in seveda tudi počutje mamice, zato je tudi uvajanje masaže prilagojeno temu. Mamina mehka koža in topla dlan, ga med drsenjem po koži izredno pomirja in vzpodbuja dojenčkovo čutenje in odzivanje.
Njegov živčni sistem se uravnovesi, dihanje je poglobljeno, krvni obtok pa pospešen. Proces zbliževanja in povezovanja ugodno vpliva na počutje obeh. Dojenček ob redni masaži pokaže da uživa z gruljenjem, gibi in pozitivnim odzivanjem, je pa dobro upoštevati, da je v budnem stanju, da ni utrujen in lačen. Ko mamica in očka šele pričenjata z novim ritualom, sta še negotova in še težje prepoznata idealne pogoje za masažo, zato se dojenček lahko tudi pritoži ali negoduje, a to je le prehodno obdobje, sčasoma starša prej prepoznata znake, kdaj je dobro začeti, da se dojenček popolnoma prepusti in sodeluje. Masaža podpira motorični, senzorični in kognitivni razvoj in s tem tudi opolnomoči starše in še dodatno motivira. S tem ko dojenček sodeluje, vzpostavlja očesni kontakt, se giba, vzpodbujamo njegovo odzivanje, dejavnosti, ki ga krepijo. Z redno masažo starši lahko omilimo dojenčkove težave s prebavo, krči, zaprtjem, nemirom, nepojasnjenim jokom in izraščanjem zobkov.
Z različnimi masažnimi tehnikami dojenčku pomagamo k poravnavi gibalnega sistema v v pravi položaj. Masaža ga bo sproščala in omilila stres po porodu, ki je nemalokrat vzrok, da se določene mišice ali sklepi zakrčijo ali zamaknejo. Dotik, ki ga je dojenček deležen s strani ljubljene osebe, vzpodbuja razvoj čutenja in zadovoljstva. Masaža sprošča napetosti v mišicah in v trebuščku, ter s tem pomiri trebušne krče ter izboljša prebavo. Dojenčku omogočimo optimalno rast in se razvoj, okrepimo mu zavedanje o lastnem telesu, imunski sistem in pozitivno vplivamo na motorične spretnosti. Masaža vzpodbuja izločanje hormona varnosti, ljubezni in ugodja (oksitocin, endorfin) in zmanjša nivo stresnih hormonov (kortizol, adrenalin).
Različne kulture po svetu jo izvajajo že tisoče let. Svetujemo, da se prijeme in tehnike učite od nekoga, ki je usposobljen za masažo dojenčkov, le tako lahko pridobite kar največ koristnih učinkov masaže. Obiskovanje tečaja v skupini je idealen način za varno masažo dojenčka in kakovostno preživljanje skupnega časa. V našem centru vas bo skozi prijeme vodila certificirana inštruktorica in vas naučila tehnike švedske masaže, ki spodbuja prekrvavitev telesa, elemente indijske masaže, ki sproščajo napetost, refleksoterapijo in nežno ragibavanje ter mini jogo.
Ko se učite od osebe, ki je strokovno uposobljena, bo le-ta upoštevala vse okoliščine, v katerih bo dojenček rastel in se razvijal. Tudi ko gre za  nedonošenčka, ali v primeru, da bi imel dojenček zakrčene določene dele telesa, bil preobčutljiv, pogosto jokal ali imel kakšne druge razvojne izzive.
Z masažo boste namreč spodbudili prebavo in presnovo, spodbudili rast in razvoj dojenčka, kar se še posebej opazi ravno pri prezgodaj rojenih otrocih. S težo. bodo veliko hitreje napredovali in biloi vsesplošno bolj zadovoljni. Dojenček postane sčasoma bolj sposoben samoregulacije, lepše in bolj trdno bo spal, saj bo pod vplivom hormonov ljubezni, varnosti in zaščite (endorfin). Poleg vsestransko boljše razvitega imunskega sistema bo pozitvno vplivalo tudi na njegovo večjo samozavest in boljšo samopodobo.

Avtorica

SANDRA PEČNIK