Vestno uporabljate sredstva za čiščenje kože, tonik, zaščitno kremo s SPF, mogoče še serum in vlažilno kremo, a se vseeno zdi, da vaša koža potrebuje še nekaj več ali kaj drugega?

Z vami delimo dobro novico, profesionalna nega s kislinskimi pilingi in izbrani izdelki iz te skupine za nadaljnjo rabo doma, lahko in največkrat naredijo izjemno in zelo opazno razliko na vaši koži.Poznamo AHA (alfa hidroksi kisline), mednje sodijo mlečna, glikolna, mandljeva in citronska kislina, in BHA (beta hidroksi kislina), ki je najbolj poznana salicilna kislina. V nadaljevanju sledi bolj podroben opis kako delujejo in zakaj jih je dobro vključiti v nego kože.

Dobro je vedeti, da strokovno izveden in ustrezen kislinski piling popolnoma varen za vašo kožo. Pomembna je izbira kisline ali kombinacija kislin, saj ima vsaka svoje ciljno delovanje na kožo.  Z razlogom jih izvajamo tudi s primernimi časovnimi razmaki, saj koža potrebuje svoj čas za obnovo in  tako se bo le še ojačala in odebelila,  strah da se bo stanjšala je tako povsem odveč. Volumen kože se bo še povečal, saj spodbudimo nastajanje novega kolagena.Celostni tretma kislinskega pilinga ima namen in cilj izboljšanja videza kože. Je eden izmed najbolj iskanih kozmetičnih in medicinskih postopkov v zadnjem času, ki daje izvrstne rezultate v različnih stanjih in problematikah kože posameznika.

Z besedo piling imenujemo postopek, kjer pride do nadzorovanega luščenja kože in/ali kozmetični oziroma medicinski produkt, s katerim ga izvajamo.

Kislinskega pilinga se kot takega ne izvaja doma in ga zaupajte strokovnemu osebju, saj bi z nepravilno uporabo lahko nastale neželene poškodbe in reakcije kože.  Na voljo so v kozmetičnih salonih, lepotnih klinikah in dermatoloških ordinacijah.V današnjem času je zelo popularna raba aktivov doma, zato naj poudarim, da  profesionalnih kislinskih pilingov ne zamenjevati s serumi za nego doma, ki vsebujejo kisline. Le-ti imajo manjšo koncentracijo kislin in veliko višje pH-vrednosti. Lahko učinkovito izboljšajo stanje kože, pozitivno vplivajo na regeneracijo, pomlajevanje in celo posvetlitev pigmentnih madežev, učinkujejo na zmanjšanje ali celo odpravo težav z nečisto, aknasto kožo, izboljšajo vnos aktivnih učinkovin v ostalih kozmetičnih izdelkih, ki jih sicer uporabljate in z njimi dosežemo bolj gladko in sijočo polt.  A svetujemo, da jih uporabljate z glavo, se pred uporabo posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo sestavila plan nege. Tudi v našem centru aEstetik imate možnost napredne analize kože, ki vključuje posvet s kozmetologom, da ne bi svoje kože preforsirali in potem več let sanirali morebitne poškodbe. Kar ustreza drugemu, morda ne ustreza tudi vam.

Ob intenzivni negi s kislinami je zelo pomembna in nujno potrebna tudi dosledna UV-zaščita pred sevanjem sončnih žarkov, ki na našo kožo vpliva uničujoče, tudi v oblačnem vremenu. Fotostaranje je mehanizem staranja naše kože ki prevladuje, zato je tovrstna zaščita nujna, da kožo ohranimo lepo in ne povzročimo še več hiperpigmentacij ipd.

Cilj kislinskih pilingov je torej izboljšanje čvrstosti, tonusa in splošnega videza kože, njeno osvežitev dosežemo z nadzorovano odstranitvijo zgornjih plasti povrhnjice s pomočjo organskih kislin. Gre za učinkovit način v boju proti staranju in za izboljšanje cele vrste problematik. Namenjeni so upočasnitvi ali zmanjševanju  znakov staranja, ki se kažejo z gubicami, hiperpigmentacijami, hiperkeratozami (zadebelitve kože) ter reševanju kožnih stanj, kot so razširjene kapilare, povečane in zamašene pore, akne, postvnetne pigmentacije po aknah, seboreja, brazgotine in ostalo.

S postopkom spodbudimo luščenje odmrlih poroženelih kožnih celic in pospešitev obnavljanja celic epidermisa (zgornjega sloja kože) in tako koži povrnemo gladkost in mladosten videz, zato ne preseneča dejstvo, da je postal tako zelo priljubljen. Ne izboljšamo samo videza povrhnjice, ampak spodbudimo tudi sintezo kolagena globlje v koži.

Pri nas skrbno izberemo različno vrsto in koncentracijo kislin ali kombinacijo teh, saj tako lahko dosežemo različno globino delovanja pilinga in s tem različne ciljne učinke. Učinkovitost kislin je odvisna od koncentracije, pH izdelka, vrste kisline, vehikla (nosilca kisline), časa nanosa in tipa kože.Pilinge ločimo tudi glede na globino delovanja, zato poznamo površinske, srednje globoke in globoke. Od tega so učinki in pričakovani rezultati tudi najbolj odvisni.

Kot rečeno ima vsaka kislina določeno specifično delovanje in je izbor posamezne ključen za rezultat na posameznikovi koži. Glikolna kislina npr. ​pospeši in s tem povečuje tvorbo kolagena v koži, za posledico ima večji volumen dermisa, kar zmanjša globino gub in gubic in izboljša čvrstost kože. Zaradi svoje nizke molekulske mase lažje prodira skozi kožno bariero in je najpogosteje uporabljena AHA kislina.

Salicilna kislina​ deluje z/na maščobo, saj ji to omogoča, da prodira v žlezo lojnico in tam ciljno zmanjša število bakterij in  celo zdravi steno lojnice, kjer se odvija vnetni proces .

Kislinski pilingi so zato nadvse učinkoviti pri izboljšanju težav mastne kože, saj odpravljajo in zmanjšujejo pojav in posledice aken, saj s povečanjem luščenja/regeneracije povrhnjice odpirajo zamašene pore. Za ta namen je zelo učinkovita ​uporaba salicilne ali azelaične kisline, ki zmanjšata število bakterij v koži in s čiščenjem zmanjšata vnetje kože.  Piling z glikolno kislino se ne priporoča za občutljivo kožo in kožo z rdečico. Za slednjo je primernejši piling z mlečno kislino, ki kožo vlaži, stimulira sintezo hialuronske kisline in ima tudi blag belilni učinek.Razlike med AHA in BHA kislinami

AHA uporabljamo za kožo, ki kaže poškodbe od sonca, suh tip in stanje kože in zrelejšo kožo, ki nima težav z nečistočami. Delujejo tudi protivnetno, vplivajo na sintezo epidermalnih lipidov in na hidracijo epidermisa.

AHA ali alfa hidroksi kisline so skupina kislin, ki jih v naravi najpogosteje najdemo v sadju, zato tudi ime sadne kisline, najdemo pa jih  tudi v mleku in sladkornem trsu. Za uporabo v kozmetične in dermatološke namene jih pridobivamo s sintezo. Ločimo več vrst kot že omenjeno: glikolno in mlečno, jabolčno, vinsko, mandljevo in citronsko kislino.

V nižjih koncentracijah (do 10 %) jih najdemo v kozmetičnih proizvodih za vsakdanjo uporabo, v višjih koncentracijah (20-70%) pa služijo kot aktivne učinkovine v postopku površinskega kemičnega pilinga, ki ga izvajamo v kozmetičnih salonih in estetskih/dermatoloških klinikah. Za optimalen učinek naj bo pH izdelka s kislino med 3,0 in 3,5 (z višanjem koncentracije in nižanjem pH učinkovitost kislin narašča).

BHA (beta hidroksi) kisline uporabljamo za mastno kožo, ki je nagnjena k mozoljem in ogrcem, saj salicilna kislina raztaplja maščobo, ki maši izvodila por in preprečuje nastanek aken. Delujejo protivnetno in protibakterijsko.

BHA kislina, ki se uporablja v dermatološke, estetske in kozmetične namene je salicilna kislina, ki deluje globlje zaradi svoje topnosti v maščobah. Zmanjšuje delovanje lojnic, zato z njo učinkovito rešujemo akne, uporablja pa se tudi pri tretiranju povnetnih madežev, rozacee in luskavice. V manjših koncentracijah lahko pospeši proces luščenja kože in pomaga pri zmanjševanju prhljaja in zdravljenju seboroičnega dermatitisa. V kozmetičnih izdelkih se uporablja v koncentracijah do 2 %.

Za izvajanje kislinskega pilinga in uporabo kozmetičnih izdelkov s kislinami je pomemben tudi letni čas. Koža je po uporabi kislinskega pilinga občutljiva na UV sevanje in se nanj odziva s pojavom madežev, zato sta pozna jesen ali zima primernejši del leta.

V centru Aestetik izvajamo kislinske pilinge priznane znamke DERMACEUTIC. Z njihovimi izdelki gre za varen, hiter in učinkovit postopek za izboljšanje videza in delovanja kože, posvetlitev pigmentacij, glajenje gubic, ožanja por, izboljšanje tonusa in teksture, spodbudi proizvodnjo kolagena in elastina ter izboljšana delovanje kožnih funkcij.

Postopek kemičnega pilinga je kratek in skoraj neboleč, malenkost moteče je lahko luščenje kože, ki nastopi 2-3 dan po postopku in traja nekaj dni. Takrat je koža videti slabše, vse nepravilnosti so še bolj izražene, je rdečkasta, se lušči, lahko se pojavi občutek srbečice, je bolj občutljiva in potrebno jo je zaščititi pred soncem s SPF 50.

Vse to izgine v nekaj dneh in koža postaja iz dneva v dan lepša.

Priprava kože na postopek kemičnega pilinga poteka 10 do 14 dni pred začetkom postopka in sicer pričnite z uporabo doma s pilingom in čistilno peno v enem, ki ju dobite pri nas.  Vsebuje namreč 15% glikolne kisline s katero odstranimo nečistočo, loj in odmrle celice povrhnjice ter pripravimo kožo na postopek. Nadaljujemo z dnevno kremo.

Nega kože po postopku kemičnega pilinga: Vsaj 10 dni po postopku vas bomo opremili s kremo, ki bo vašo kožo pomirila, vlažila in zaščitila pred UVA/UVB SPF 50 .

Avtorica

SANDRA PEČNIK, specialist napredne kozmetične nege in kozmetični tehnik