V prejšnjem blogu smo podrobno opisali čiščenje kože (in podrobno mislim dobesedno – od prvega odprtja pipe, do osušene kože po čiščenju) :  BLOG O ČIŠČENJU KOŽE

Takoj po čiščenju, sledi toniziranje kože, čemur je namenjena današnja vsebina.

 

KAJ SO TONIKI?

Primer grobe definicije na izpitu: Toniki so vodne raztopine z različnimi dodatki, ki kožo osvežijo, dezinficirajo in uravnovesijo pH (kislinski hidro-lipidni zaščitni sloj kože = pH 5.5).

Z odgovorom ni nič hudo narobe (razen, da tega študenta pot ne bo ponesla v marketing), ampak si vseeno ne zasluži vseh točk. Za starejšo generacijo tonikov je bilo najbolj značilno adstringentno delovanje in visoke vsebnosti alkohola, saj so tako “poskrbeli” za zmanjšanje mastnosti kože in posledično videza ožjih por (fino se sliši, tisti občutek zategovanja na koži po nanosu pa še bolj). Veljali so za najbolj primerno sredstvo, ki uravnovesi pH kože po čiščenju (kar seveda še vedno velja), ampak je potrebno vedeti, da se je kvaliteta čistilcev na trgu izjemno izboljšala in so formulirani na način, ki ne povzroča alkalnega pH kože.

Legenda pravi, da so se z nežnimi čistilci, ki ne poškudujejo kožne bariere in ohranjajo primerni pH, vzporedno in boljše razvili tudi toniki.

Poglejmo si nadgrajen odgovor na izpitu, ki bi si zaslužil več:  Toniki so vodne raztopine z različnimi dodatki, ki kožo osvežijo, dezinficirajo, uravnovesijo pH (kislinski hidro-lipidni zaščitni sloj kože = pH 5.5), dajejo občutek čistosti, svežine, poživljajoč učinek, hkrati pa kožo pripravijo na nadaljnjo nego s tem, da povečajo absorpcijo aktivnih učinkovin.
KAJ SMO SE NAUČILI IZ POSODOBLJENEGA ODGOVORA?
  1. Izogibajte se tonikov, ki vsebujejo alkohol, saj ti toniki kožo razdražijo in izsušijo (ne, tudi za aknasto kožo to nikakor ne pride v poštev, saj izsušena koža pomeni poškodovano kožno bariero -> stanje bo na dolgi rok še slabše).
  2. Na trgu obstaja na tisoče različnih tonikov ki se med seboj razlikujejojo po sestavinah, načeloma pa nove generacije tonikov zagotovijo takojšnjo navlaženost kože in poleg tega, da “poberejo umazanijo” s površine kože, ki bi jo lahko čistilec zgrešil, ali “poberejo čistilec”, ki ga je morebitno voda zgrešila in jasno obnovitve ph ravnovesja, če je to potrebno, tudi odstranijo odmrle kožne celice in pripravijo kožo na nadaljno nego (predstavljajte si makeup rutino in primer – pri negi kože igra tonik vlogo primerja).
  3. Glavna naloga sodobnih tonikov je torej ta, da ne odstranijo zaščitne plasti in sebuma na koži, ter takojšnja navlaženost kože. Druga vrsta delovanja pa so toniki, ki targetirajo kožne problematike. Takšni toniki večinoma vsebujejo AHA, PHA ( torej kisline za blago eksfoliacijo kože, posvetlitev madežev, rdečico,..) ali BHA (npr. salicilna kislina, ki je primerna za aknasto kožo).
KAKO NAJ UPORABLJAM TONIK?
  1. Tonik nanesite na bombažno ali vatirano blazinico (izogibajte se predelu okoli oči) in si ga enakomerno porazdelite po obrazu.
  2. Tonik z razpršilom si enakomerno razpršite po obrazu – dobra stran teh je, da si jih lahko nanašamo tekom dneva za takojšnjo osvežitev.
  3. Tonik si nanestite in porazdelite po obrazu z rokami.
  4. Tonik izrabite kot masko. Na tanjše blazinice kapnite tonik in si jo položite na “problematični” predel na obrazu (npr. področje suhe kože, kjer želite dodatno hidratacijo) in pustite 5-10 min.
  5. Korejska metoda “7-skin method”. Dejansko se naredi kot ste prebrali. Nanesete tonik, počakate minuto, da se posuši. Nanesete drugič, počakate, da se posuši. Postopek ponavljajte do 7 nanosov. ( Ne vem kaj si mislim o tem, lahko pa poskusite).

Glede vprašanja, ali je tonik obvezen v rutini kože ali ne, so mnenja različna. Sedaj, ko okvirno veste o čem se gre, se lahko odločite sami.

PRIMERI TONIKOV
Hidrogel s kamilico za občutljivo kožo (Chamomile Desensitising Hydrogel) 
Hidrogel s kamilico pomirja občutljivo kožo in kožo z aknami. Dodana kamilica in ameriški slamnik normalizirata kožo, organski nepozebnik pa odpravlja rdečico. Redna uporaba hidrogela s kamilico zagotavlja bolj pomirjeno in dobro navlaženo kožo. Primeren za vse tipe kože, še posebno za razdraženo, aknasto kožo ali občutljivo kožo.
Hidrogel s pepermintom  (Peppermint hydrogel)
Hidrogel s pepermintom vrača koži ravnovesje. Dodatek peperminta in spearminta zmanjšuje preveliko izločanje olja v koži, povrne naravni pH kože, zmanjša razširjene pore, obenem pa kožo intenzivno vlaži. Lahko ga uporabimo tudi na predelu okoli oči, kjer zmanjšuje oteklost in podočnjake. Hidrogel s pepermintom zmanjšuje tudi mastni sijaj T-predela.
Hidrogel iz cveta pomarančevca (Orange flower cell renewal hydrogel)
Hidrogel iz cveta pomarančevca nudi takojšnjo hidracijo, z dodatkom organskega nerolija in vitamina C pa pomlajuje kožo, ji vrača ravnovesje, zmanjšuje izrazitost brazgotin in pomaga vzdrževati primerno stopnjo olja v koži. Hidrogel deluje tudi proti staranju saj zaradi dodatka asparagusa vstopa v drobne linije in gube ter napne kožo. Primeren za vse tipe kože, še posebej za kožo, ki se stara. Osebe z zelo občutljivo kožo lahko pokažejo preobčutljivost na citronsko kislino.

Avtorica

SARA JAKAJ, diplomirana kozmetologinja