Nosečnost je edinstveno, neprimerljivo obdobje življenja, ki prinaša toliko lepega, hkrati pa se marsikatera ne izogne nosečniškim težavam. Opaziti je, da se bodoče mamice čedalje bolj zavedate, kako pomemben je čas nosečnosti in se v tem obdobju vedno večkrat odločate za masažo.

Naj vam predstavimo zakaj in na kakšen način lahko raznovrstne nosečniške težave, uspešno odpravi ali omili prav masaža v nosečnosti, ki bo v prvi vrsti poskrbela blagodejno za vaše dobro počutje in posledično tudi počutje otroka. Psihofizični učinek tovrstne masaže je tudi to, da novo bitje v materinem telesu občuti lajšanje bolečin in ugodje svoje mame. Omejeno gibanje, poleg vseh ostalih sprememb in izzivov, ki jih prinaša to obdobje, imajo nosečnice  pogosto manj energije in se tako težje spopadajo s stresnimi situacijami in notranjimi napetostmi. V času nosečnosti se namreč v telesu dogajajo intenzivne telesne, hormonske in čustvene spremembe, ki občutno nihajo notranje ravnovesje.

Med masažo pa se prekrvavitev poveča, celice vašega telesa, kot vašega otročka, se hitreje oskrbijo s hranili in odpadne snovi pa se izločijo. Regeneracija kože je intenzivnejša, z masažo s površine nežno odstranimo odmrle kožne celice, stimuliramo žleze lojnice in poskrbimo za večjo odzivnost čutilnih celic v koži. Ko z masažo sprostimo mišično napetost in zmehčamo zakrčenost telesa, poskrbimo tudi za večjo gibljivost telesa in elastičnost vezivnih tkiv. Pozitivno vplivamo tudi na znižanje krvnega tlaka, usmerjeno globoko in mirno dihanje, omilitev bolečin in preprečevanje krčev.  Je posebna oblika razvajanja, čas, ki si ga vzame nosečnica zase, je izrednega pomena in si ga vsaka zasluži in potrebuje.

Masaža zmanjšuje slabost, ki se rada pojavlja na začetku nosečnosti, lajša stres, blaži pritisk na sklepe in mišice, zmanjšuje zastajanje vode v telesu s stimulacijo limfe in nastanek strij proti koncu nosečnosti. Ker se izboljša prekrvavitev, se poveča tudi pretok energije in vpliv serotonina, hormona sreče, kar izboljša počutje.

Pri nosečnicah, ki so redno obiskovale masaže je manj:

 • depresivnih in tesnobnih občutkov v času med nosečnostjo ter tudi po porodu,
 • prezgodnjih porodov,
 • bolečin v nogah in križu,
 • novorojenčkov s prenizko porodno težo,
 • težav z otekanjem okončin,
 • intenzivnih bolečin v križu med porodom,
 • napetosti v mišicah,
 • glavobolov,
 • strahu pred porodom,
 • težav s prebavo,
 • nespečnosti. 

Naj ne pozabimo kako pomembna je večja fleksibilnost in zavedanje lastnega telesa in da se občutno izboljša tudi spanje, predvsem na račun globoke sprostitve in zmanjšanja stresnega hormona.

Kako poteka?

Gre za manj intenzivne masažne prijeme in tehnike, pritiskov na refleksne točke se izogibamo oz. predvsem na določene.Sprostitvena masaža je prilagojena vsaki nosečnici individualno, saj so tehnike prilagojene tednom nosečnosti, počutju, zdravstvenemu stanju in morebitnim težavam s katerimi se sooča.  V našem lepotno sprostitvenem centru aEstetik, jo izvaja jo masažna terapvetka z opravljenim certifikatom za masažo nosečnic. Eno srečanje traja 60 minut.  Gre za masažo celega telesa, s prilagoditvami glede na trenutne potrebe in želje posameznice. Masaža se izvaja na klasični masažni mizi, večino časa v položaju na boku, podprto z nosečniško blazino, da ublažimo pritisk in razbremenimo hrbtenico, hrbet pa na masažnem stolu, da je kar najbolj udobno. Masaža se v prvem trimesečju nosečnosti še ne izvaja. Priporočena in povsem varna je za vse zdrave nosečnice nad tremi meseci nosečnosti pa vse do poroda. Prvi meseci nosečnosti so namreč splošno znano občutljivo obdobje in je potrebna vsakršna mera pazljivosti. 

Čudovita izkušnja za lepo, mirno in bolj zdravo nosečnost.

Avtorica

SANDRA PEČNIK