Današnji blog je namenjen vsem tistim, ki si želite skrbeti za svojo kožo, AMPAK:

Kako začeti?

Katere izdelke izbrati?

Kakšen je vrstni red nanosa izdelkov?

 

PRVI NASVET

Spoznaj se s svojo kožo, kar zajema tako “tip” vaše kože, kar povsod slišimo, kot tudi, stanje v katerem se koža trenutno nahaja (tip človeka – veseljak, stanje: slabe volje. Razlika je lahko tako očitna tudi pri koži).

Kako se torej spoznati s svojo kožo?

Najenostavnejši način v dveh korakih, ki ga lahko opraviš kar sam doma:

 1. Očisti si obraz (kot si ga ponavadi)
 2. Počakaj 30 min – 1 h.

Rezultati:

 1. Če te koža zateguje, imaš suh občutek, če se pojavlja rahlo luščenje = SUHA KOŽA
 2. Če se na T coni (čelo, nos, brada) koža sveti in je mastna, ampak po licih suha = MEŠANA KOŽA
 3. Če se pojavlja masten občutek po celem obrazu in se koža svetlika = MASTNA KOŽA
 4. Če je občutek povsod enakomeren, koža nas ne zateguje, nikjer ni mastnih ali suhih področij = NORMALNA KOŽA
 • Za profesionalno določanje tipa kože ste vabljeni v Aestetik, kjer vam bomo z aparatom Soft FX izmerili vlažnost kože in izločanje sebuma.

Stanje kože se nanaša na trenutne vrednosti kožnih parametrov (npr. tip kože je masten, ampak je zaradi uporabe grobih čistilcev in nepravilnih negovalnih izdelkov trenutno previsok pH zaščitnega plašča kože, posledično je porušena barierna funkcija, kar se kaže kot povečanje Transepidermalne izgube vode iz povrhnjice (TEWL) in je koža izsušena).

 • Za profesionalno določanje stanja kože ste vabljeni v Aestetik, kjer vam bomo z aparatom Soft FX izmerili vse relevantne parametre za določanje stanja kože.
PA ZDAJ ?

Sedaj, ko vemo kakšno kožo imamo in v katerem stanju se nahaja, je lažje razumeti, kaj ta potrebuje in se lahko lotimo nakupa idelkov. Na začetku svetujem, da začneš počasi in si zgradiš osnovno rutino kože, s toliko izdelki kolikor veš, da si jih pripravljena nanašati vsak dan zjutraj in zvečer.

Najprej izberi čistilec, na katerem ponavadi piše za kakšen tip kože je (for dry skin – za suho kožo, for combination to oily skin – za mešano do mastno kožo, for normal skin – za normalno kožo)  (več o čiščenju si lahko prebereš tukaj: ČIŠČENJE KOŽE )

KAJ SLEDI ČIŠČENJU?

Sledi TONIZIRANJE, ki je zelo priporočljiv korak, ampak, če si šele začetnica ga lahko zaenkrat izpustiš.

Toniziranju sledi uporaba SERUMA, saj si izdelke vedno nanašaš od najbolj “lahkega” do najbolj “težkega”, hkrati pa so serumi visoko koncentrirani in vključujejo aktivne sestavine, ki prodrejo v kožo in targetirajo kožne problematike. Kožne problematike lahko zajemajo gube, mozolje, rdečico, hiperpigmentacijske madeže, izgubo elastičnosti,… Kot tudi medicinska stanja npr. ekcem, psoriaza,… Skratka, za zvečer izberi serum, ki cilja na eno od kožnih problematik, zjutraj pa antioksidativni serum (npr. vitamin C), ki zaščiti kožo pred prostimi radikali (reaktivnimi kisikovimi spojinami – ROS) in nadaljno oksidacijo, ki vodi v fotostaranje. Priporočamo, da 2-3 kapljice seruma s konicami prstov nežno in s tapkanjem nanesete na očiščen obraz.

Po nanosu seruma sledi krema. Kreme so tiste, ki ostanejo na površini kože z namenom ohranjanja vlažnosti in vsebujejo negovalne sestavine za zaščito barierne funkcije kože. Če nisi prepričana katero izbrati, svetujem vlažilno kremo, ki je primerna za vsa stanja kože, načeloma pa na njih tudi piše “krema za suho kožo«, ki vsebuje več emolientov, ali »krema za mastno kožo«, ki vsebuje vlažilce in sestavine, ki ne mašijo por. Pomembno je, da kremo nanesete s krožnimi gibi, vse do ušes in las, ter ne pozabite na vrat.

Za osnovno rutino bo to dovolj… No, ne čisto. Seveda vedno zaključimo s sončno kremo (tudi pozimi).

 • Za profesionalno določanje rutine nege kože in personaliziran izbor izdelkov in storitev za vašo kožo, ste vabljeni v Aestetik.
KRATKI IN POMEMBNI NAPOTKI:
 • Čisto za začetek torej svetujemo 4 korake zjutraj (čiščenje(lahko tudi samo voda), serum, krema, sončna krema) in 3 korake zvečer: čistilec, serum, krema)
 • Da aktivne učinkovine začnejo delovati na koži je potrebno dlje časa (najmanj 6 – 8 tednov), tako, da nikar obupati, če izdelki “ne delujejo” že po enem mesecu.
 • Poleg izbire negovalnih izdelkov je potrebna tudi primerna količina (predvsem zadostna količina pri sončnih kremah in zelo majhna količina pri retinoidih).
 • Aktivne sestavine so učinkovite, kar pomeni, da lahko tudi dražijo kožo, če jih ne uporabljamo pravilno, oz. slojimo skupaj z ostalimi aktivnimi učinkovinami, ki med seboj niso kompatibilne.

Avtorica

SARA JAKAJ, diplomirana kozmetologinja