Neenakomerna pigmentacija kože (ali hiperpigmentacija) se danes zelo pogosto pojavlja. Povzroča jo povečanje količine melanina. Melanin je naravni pigment, ki daje barvo očem, lasem in koži posameznika.

Dejavnikim kot so izpostavljenost soncu, vplivi hormonov, starost in poškodbe kože so najpogostejši vzroki, ki vplivajo na povečanje melanina v koži. Neenakomerna, povečana pigmentacija se kaže v obliki potemnelih madežev ali peg na koži, ki dajejo neenakomeren videz kože.

 

Pege so lahko starostne ali sončne pege, ki jih povzroča izpostavljenost soncu, zato jih najbolj opazimo na delih telesa, ki so največkrat izpostavljeni soncu (obraz, vrat, dekolte, dlani in roke). Hiperpigmentacija pa se lahko kaže tudi kot melazma, pri kateri se razvijejo večji madeži, najbolj pogosto na obrazu in  pri ženskah. Vpliv pripisujemo spremembam ravni hormonov, zato se z njo spopadajo nosečnice in ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete. Poznamo pa tudi postinflamatorno ali postvnetno, ki se pojavi na mestu poškodbe kože ali zaceljene rane in ostane območje ploskega temnega madeža. Pri ljudeh, ki trpijo zaradi aken, na mestu ureznin, opeklin, izpostavljenosti kemikalijam, atopijskega dermatitisa. Pogosto tudi, ko se rana že davno zaceli, barva kože ostane spremenjena, največkrat je temnejša. Ker je pigmentacija v temni koži intenzivnejša, se znaki hiperpigmentacije pogosteje kažejo pri ljudeh s temno poltjo kot pri svetlopoltih.

Omilitev ali odstranjevanje pigmentnih madežev

Z NEGOVALNO KOZMETIKO

Če že imate pigmentne madeže, lahko poiščete izdelke za nego kože, ki so zasnovani tako, da madeže obledijo in že v osnovi preprečijo, da bi ponovno nastali.

Preverite ali je bila njihova učinkovitost tudi klinično in dermatološko preizkušena. 

Na ta način lahko s kozmetičnimi izdelki neinvazivno ukrepate proti neenakomerni pigmentaciji, še posebej, če postanejo del vaše redne nege kože.  Pomagajo tudi podaljšati učinek rezultatov dermatoloških in kozmetičnih postopkov in jih podprejo.

V našem centru aEstetik vam ponujamo širok nabor negovalnih produktov s ciljnim delovanjem in posvet s kozmetologinjo, ki vam bo po analizi kože pomagala izbrati prave izdelke za vaše stanje kože.S KOZMETIČNIMI POSTOPKI IN TRETMAJI:
Kislinski pilingi

Kislinski pilingi se lahko izvajajo na obrazu, vratu in rokah,  tako da s kože odstranijo plast odmrlih celic in s tem spodbudijo rast novih kožnih celic, kolagena in elastina in tako obnovijo kožo, ki zasije v svežem sijaju. Najpogosteje uporabljene spojine za piling, ki deluje površinsko, so: glikolna, citronska, salicilna ali mlečna kislina ter kombinacije. Pri nas lahko izbirate med tremi različnimi postopki, ki učinkovito delujejo že po prvem obisku.

Laserska terapija

Laserske terapije imajo precej podoben učinek, a so bolj natančne, saj se lahko bolje uravnava intenzivnost postopka. Terapije pogosto vključujejo tudi delovanje na prizadeta območja z visoko energijsko svetlobo. Najnežnejši postopki delujejo le na vrhnjo plast kože, intenzivnejši pa lahko prodrejo v najgloblje plasti kože.

Na naši kliniki uporabljamo laser Puraxel, ki deluje po principu frakcijskega laserja, ki v epidermalni plasti vaše kože z enim ”strelom” ustvari 100 enakomernih multi-mikro por do globine 200µm. S tem povečamo stopnjo absorpcije aktivnih snovi izbranih kozmetičnih izdelkov. Postopek je povsem neboleč. Z uporabo laserske in ultrazvočne tehnologije se stanje vaše kože že po nekaj tretmajih opazno izboljša.

Vsem, ki se soočate s hiperpigmentacijo bomo z več tretmaji pomagali do zmanjšanje pigmentacije in bolj enotne, čiste ter sijoče kože. Serum, ki ga z laserjem absorbiramo, vsebuje ekstrakt Floretina, Naringina in Morinde (NIO-LIGHT) ter Alfa-hidroksi kisline (AHA) na osnovi sadja, ki kožo posvetlijo. Vsebuje tudi ekološke izvlečke jabolka in kokosa, z mehčalnimi lastnostmi, ter natrijev PCA, s hranilnim in vlažilnim delovanjem.

Microneedling

Microneedling izvajamo z najnaprednejšo iglično tehnologijo, s sodobnim aparatom Dermapen 4, ki nima konkurence in ga uporabljajo le uveljavljeni lepotni centri, zdravniki in dermatološke ambulante. Gre za minimalno invaziven kozmetični postopek s katerim stimuliramo proizvodnjo kolagena in elastina ter omogočimo boljšo absorbcijo aktivnih učinkovin, ceramidov, vitaminov in antioksidantov.

Pri postopku povzročimo nadzorovano in precizno penetracijo drobnih iglic v kožo, te pa v kombinaciji z razkošnimi serumi prinašajo neprimerljive rezultate.

Nege obraza

Nega kože z organsko kozmetiko Heaven, postopek za odpravljanje hiperpigmentacij Bee Peel. Nega vsebuje patentiran kompleks čebeljega strupa, deluje kot organski kemični piling s katerim intenzivno napademo in odpravimo temne lise, ki so posledice sončenja, staranja ali hormonskih sprememb. Zaradi inovativne formule in edinstvene vsebine preparatov (ABEETOXIN), ki je naravna alternativa botoksu,  dosežemo odpravo pigmentacije in poenoten ten ter zdravo in pomlajeno kožo.

S predstavljenimi tretmaji se hiperpigmentacije lahko lotimo na različne načine, skupno pa jim je, da dosežemo posvetlitev kože na mestu, kjer je hiperpigmentacija (najbolj) prisotna.

Za optimalen in trajen učinek potrebujemo več tretmajev, da pa bi dosegli želeni rezultat najbolj učinkovito, je včasih potrebna tudi kombinacija postopkov.

Priporočljivo se je posvetovati s kozmetičarko, ki vam bo podrobneje znala predstaviti kako poteka posamezen tretma in vam svetovati, kateri je za vas in vaš tip ter stanje kože najbolj primeren.

Kako pa lahko preprečite, da hiperpigmentacija sploh nastane?

Zaščita pred soncem je  seveda najpomembnejši ukrep, ki vam lahko najučinkoviteje koristi. Ves čas se je potrebno zavedati, da sončni žarki vplivajo na našo kožo tudi v oblačnih dneh.

Za naše stranke imamo na voljo izjemno kremo s formulo, ki vzdržuje ravnovesje med UV, VIS, HEV (modra svetloba) in IR sevanjem sonca in kožo.

Enakomerno ublaži vsa območja sevanja,  zmanjšuje negativne in ohranja pozitivne učinke celotnega sončnega spektra, obenem pa tudi ščiti in popravlja foto-poškodbe na celičnem nivoju.

Vsesplošna omejitev izpostavljenosti soncu pa je seveda najboljša preventiva. Skušajte se mu izogibati  v urah, ko je sevanje najbolj intenzivno, uporabite oblačila za zaščito, vključno s pokrivali in sončnimi očali. Če je vaša koža vseeno izpostavljena, redno obnavljajte nanos izdelka za zaščito pred soncem.

Avtorica

SANDRA PEČNIK