V začetnih blogih si lahko preberete več o tem kako začeti z nego kože

https://aestetik.si/kako-zaceti-nego-koze/.

Danes pa se bomo posvetili tistim, ki že vsakodnevno sledite svoji rutini in mislite, da je čas za popestritev.AKTIVNE SESTAVINE

Čas je za aktive! Najprej naj omenim, da je z večino aktivnih sestavin potrebno začeti počasi in z manjšimi količinami in zvečer. Postopoma lahko začnete povečevati število večerov, če vidite, da vaši koži ustrezajo in nimate nobenih posebnih problematik.

 

Kaj so torej aktivne (skincare) sestavine?

Obstaja veliko izdelkov s sestavinami, ki pomagajo izboljšati videz in stanje vaše kože, vendar je pomembno, da izberete prave za svoj tip kože in problematike. Spodaj so naštete najbolj znane sestavine za katere ste zagotovo že slišali.

Retinoidi

Retinoidi so derivati vitamina A in pomagajo zmanjšati videz drobnih linij, gub in hiperpigmentacij. Delujejo tako, da pospešijo obnovo celic in spodbujajo nastajanje kolagena v koži -> vse jasno, zakaj je prisoten v večini anti-age izdelkov. Retinoide lahko najdete v kremah na recept (npr. Belakne) ali izdelkih brez recepta, kot so retinol, retinal, estri retinojske kisline.

 

 

Alfa hidroksi kisline (AHA)

So skupina kislin, ki lahko pomagajo pri luščenju kože in izboljšanju njene teksture na tak način, da razgrajujejo povezave med korneociti (odmrlimi kožnimi celicami) in jih tako lažje odstranijo s površine naše kože. AHA najdemo v številnih izdelkih za nego kože, vključno z izdelki za čiščenje, toniki in serumi. Najbolj znane AHA kisline so glikolna, mlečna in mandelična kislina.Beta hidroksi kisline (BHA)

BHA so vrste kislin, vključno s salicilno kislino, ki pomagajo odmašiti pore in posledično zmanjšajo nastajanje aken. BHA najdemo v številnih izdelkih namenjeni tistim, ki so nagnjeni k aknam, vključno s čistilnimi sredstvi, toniki in sredstvi za odstranjevanje madežev.

 

Vitamin C

Vitamin C je antioksidant, ki pripomore k svetlejši koži in zmanjša hiperpigmentacijske lise. Deluje tako, da zavira nastajanje melanina, torej pigmenta, ki daje naši koži barvo. Vitamin C je v številnih serumih in vlažilnih sredstvih, pomemben pa je tudi kot antioksidant, zato ga priporočamo v jutranji rutini.

 

Niacinamid

Niacinamid je oblika vitamina B3 in pomaga zmanjšati videz drobnih linij in uspešen je tudi pri hiperpigmentaciji in vlaženju kože. Znan je tudi po regulaciji sebuma in niacinamid najdemo v številnih serumih in vlažilnih sredstvih, ter izdelkih za obnovo kožne bariere.

Peptidi

gre za kratke verige aminokislin, ki lahko pomagajo izboljšati videz drobnih linij in gub. Na peptidih v zadnjem času potekajo raziskave, saj postajajo vedno bolj priljubljeni in naj bi pospešili nastajanje kolagena in izboljšali elastičnost kože. Peptide najdete v številnih izdelkih proti staranju, vključno s serumi in vlažilci.

 

Hialironska kislina

je naravni vlažilec, ki pomaga pri vlaženju kože in posledično zmanjšuje videz drobnih linij in gub. Deluje tako, da privlači in zadržuje vlago v koži, saj je izredno higroskopna. Hialuronsko kislino najdemo v številnih vlažilnih sredstvih in serumih.Pomembno je izbrati primerne sestavine -> kar vam lahko svetujemo v centru aEstetik na analizi obraza.

Avtorica

SARA JAKAJ