V današnjem blogu se bomo znova sprehodili skozi korake rutine kože in si ogledali kategorije kozmetičnih izdelkov in kateri so primerni glede na lastnosti vaše kože.

Vsaka koža je drugačna in po svoje posebna, zato se jo moramo naučiti poslušati in se čim manj ozirati na popularne trende, ki morda niso skladni s potrebami naše kože. Pogoj za lepo in sijočo kožo, ter samo homeostazo naše kože, je intaktna kožna bariera (epidermalna bariera), ki je sestavljena iz celularnega proteinskega matriksa in intracelularnega lipidnega dvosloja. Zavedati se moramo, da sta obe komponenti pomembni, saj motnja v eni ali v drugi povzroči povečan TEWL (transepidermalno izgubo vode), kar vodi v večino ostalih problematik.

ČIŠČENJE

Če kar začnemo s čiščenjem kože, kot prvim korakom vsake nege. (več o čiščenju si lahko prebereš tukaj: ČIŠČENJE KOŽE )

Poznamo različne načine čiščenja:

 • solubilizirajoče čiščenje – emulgiranje (mila, sindeti),
 • adsorptivno, raztapljajoče in abrazivno čiščenje (pilingi) – nikar, ni več moderno.

Čistilno sredstvo mora s kože odstraniti tako vodotopne kot tudi v olju topne nečistote in hkrati ne sme poškodovati naravne zaščitne plasti kože. Obstajajo različne vrste izdelkov, ki so primerni za različne tipe kože:

 • Pene za čiščenje (primerne so za normalno in mastno kožo za odstranjevanje kozmetičnih izdelkov. Pena je disperzni sistem, ki vsebuje veliko mehurčkov zraka, ujetih v tekočino ali v trdno snov. Na vlažen obraz vmasirate čistilno sredstvo, krožne gibe ponavljate 30 sekund nato si obraz izperete z vodo)
 • Losjoni za čiščenje (blago delovanje-primerni za nežno in občutljivo kožo. Na tržišču jih velikokrat zasledimo pod imenom micelarna raztopina, micelarna voda ali termalna voda. Sodijo med koloidne disperzije in vsebujejo sintezne PAS (površinsko aktivne snovi), ki so blage za kožo. Nanos s pomočjo bombažne blazinice in krožne gibe ponavljate 30 sekund nato si obraz izperete z vodo),
 • Mleka za čiščenje (ne potrebujejo izpiranja z vodo, kožo lahko dodatno oskrbujejo z vlažilci, vitamini,.. primerni so za suho kožo, sestavine ostanejo na koži. Na obraz se nanašajo s pomočjo vate, bombažnih blazinic),
 • Micelarne vode (nujno izpiranje! Saj vsebujejo površinsko aktivne snovi, ki jih ne smemo puščati na koži),
 • Čistilne kreme tipa V/O – voda v olju emulzije – (primerne za suho in občutljivo kožo, ki jo očistijo in navlažijo),
 • Olja ( primerna za suho in občutljivo kožo, za odstranjevanje ličil, lahko pustijo občutek mastne kože, potrebno izpiranje z vodo),
 • Čistilni gel (kombinacija nežnega mila in aktivnih sestavin, poleg čiščenja ima tudi močno vlažilno funkcijo),
 • Čistilne maske (za globlje in temeljito čiščenje. Poleg čistilnega imajo tudi negovalni učinek, saj kožo očistimo, nahranimo, navlažimo in ji povrnemo izgubljen sijaj. Nanesemo jih na očiščeno in tonizirano kožo ter po določenem času speremo. Uporaba 1-3x na teden),
 • Pilingi (globinsko čiščenje, lahko so mehanski ali kemični – toplo priporočamo kemične, saj ne poškodujejo kožne bariere in izvajajte jih 1-2x na teden),
 • Čistilni robčki (mokri, suhi. Priporočamo uporabo po potrebi, za vsakodnevno čiščenje niso dovolj in zaradi drgnjenja po koži lahko povzročajo mikro poškodbe).
Priporočamo dvojno čiščenje:
 1. ODSTRANJEVANJE LIČIL IN UV FILTROV (… ker sončno kremo tukaj nosimo vsak dan 🙂 ) 

Pri prvem koraku (nočno čiščenje) se uporabi oljni čistilec na suhi koži, ki odstrani v vodi netopne snovi. Takšni čistilci kože ne izsušijo ter koži pustijo lastne lipide.

 1. ČIŠČENJE S ČISTILCEM NA VODNI OSNOVI
TONIZIRANJE IN NANOS SERUMA

Sledi toniziranje, za kar uporabimo tonike. (več o toniziranju si lahko prebereš tukaj: TONIZIRANJE )

Za toniziranjem najpogosteje nanesemo serume, ki vsebujejo kozmetično aktivne snovi in po čiščenju prodirajo globoko v kožo. Izberemo si jih glede na naše kožne potrebe, npr.:

 • SERUM PROTI STARANJU –  ti pomagajo preprečevati nastanek gubic. Vsebujejo aktivne sestavine kot sta retinol (vitamin A) in niacinamid (vitamin B3). Na očiščen in toniziran obraz, vrat in dekolte nanesite nekaj kapljic seruma. Za boljše vpijanje priporočamo, da serum nežno tapkate po koži,
 • OSVETLITVENI SERUM – zasnovani so z namenom, da targetirajo hiperpigmentacije in poenotijo ten. V takšnih serumih pogosto zasledimo vitamin C, antioksidant, ki inhibira encim, ki je odgovoren za proizvodnjo melanina. Priljubljena sestavina je tudi niacinamid,
 • HIDRATACIJSKI SERUM – najpogostejša sestavina v takšnih serumih je hialuronska kislina, ki zaradi značilnosti vlažilca nase veže vodo. Priporočamo nanos v vlažnem okolju (npr. po tuširanju), saj ima tako večji vlažilni učinek,
 • EKSOFILACIJSKI SERUM – takšni serumi se uporabljajo za kemične pilinge. Vsebujejo AHA (alfa-hidroksi kisline), BHA (beta-hidroksi kisline) ali PHA (poli-hidroksi kisline).
 • UČVRSTITVENI SERUM – targetira povešeno kožo. Zaradi zmanjšane količine kolagena, elastina in ceramidov v koži se koža s staranjem začne povešati. Takšen serum vsebuje sestavine, ki stimulirajo produkcijo kolagena in povečajo hidratacijo v koži.
NEGA KOŽE

Na koncu pridemo do negovalnih izdelkov, katerih cilj je nadomestiti izgubo vlage. To je doseženo ali s preprečevanjem izhlapevanja vode s kožne površine (*okluzivi, emolienti), ali z dodatkom vlažilcev, ki pritegnejo vodo iz globljih plasti kože in iz okolja.

* Emolienti (naravna in polsintezna olja): preprečujejo izhlapevanje vode iz kože, tako, da tvorijo enoten film na površini kože in nadomeščajo naravne lipide. Kožo istočasno mehčajo in vlažijo. 

* Okluzivi (vazelin, lanolin): emolientni film koži omogoča dihanje, okluzivni film pa je še “močnejši”, saj deluje pokrovno.

Take sestavine torej vsebujejo kreme za obraz in ni se potrebno preveč osredotočiti na sestavine, saj ponavadi na njih že piše za kakšen tip kože so: (suha, normalna, zrela ali mastna koža). Z izbiro prave kreme preprečimo luščenje kože, izgubo elastičnosti kože, razpokanost kože, bolečino ali srbečico. Pomembno je, da kremo nanesete s krožnimi gibi, vse do ušes in las, ter ne pozabite na vrat.

Dodatek so kreme za okoli oči. Koža okoli oči je zelo tanka, zaradi česar je priporočljiva uporaba posebne kreme le za ta predel. Kreme za okoli oči zagotavljajo bogato nego in dodatno vlaženje, kar vodi v zmanjšanje ali preprečitev nastanka gubic in temnih kolobarjev okoli oči. Pomembno je, da kremo nanesete s tapkanjem ter tako kože dodatno ne obremenjujete.

Podnevi vedno vsako nego zaključimo s sončno kremo. Še posebno poleti, priporočamo visoke zaščitne faktorje (SPF 30 ali več). Za pravilno delovanje nanesite vsaj dva polna prsta kreme in potrebno jo je tudi re-aplicirati vsake dve uri.

Tako, zdaj imate približno predstavo o izdelkih, kateri so za kakšen tip kože in kako jih uporabljati, če še vedno ne veste kakšen tip kože imate in vas zanima več – > prisrčno vabljeni v aEstetik na analizo obraza in posvet 🙂

Avtorica

SARA JAKAJ, diplomirana kozmetologinja