Samo dobro očiščena koža lahko sprejema koristne sestavine negovalnih izdelkov, zato vedno vsako nego začnemo s čiščenjem. Za čiščenje kože izberite čistilce primerne za tip vaše kože.

Čiščenje priporočamo dvakrat na dan (zjutraj in zvečer), izjemoma lahko še po telesni aktivnosti, če je povzročila potenje. Ampak nikar pretiravati s čiščenjem – vas gledam “mastno-kožci”, z dodatnim čiščenjem boste odstranili zaščitni sloj kože in jo izsušili, nakar začnejo kožne celice izločati še več sebuma, kar se posledično kaže kot še bolj mastna koža.

ČIŠČENJE ZJUTRAJ

Zjutraj je predvsem pomembno, da s kože odstranite pot, ki se je nabral med spanjem. Začnite seveda s pranjem rok, saj ne želimo dodatnih nečistot na našem obrazu.

Obraz navlažimo z mlačno vodo in si čistilec najprej nanesemo na dlan, kjer ga aktiviramo dokler se ne speni, šele nato sledi nanos čistilca na obraz s konicami prstov. Začnemo z lici, nadaljujemo s nosom, čelom, brado, čeljustnično kostjo in ne pozabite na vrat!

Obraz umivamo s krožnimi gibi in zelo nežno, svetujemo uporabo prstov, brez ščetkic in ostalih pripomočkov za čiščenje obraza, saj s tem lahko kožo poškudujemo. Ko si vmasirate čistilno sredstvo, krožne gibe ponavljajte 30 sekund, nato si obraz izperete z mlačno vodo.

Kožo nazadnje osušimo z nežnim tapkanjem, najbolje da z brisačkami iz ekološkega bombaža, katere redno peremo ter tako na njih preprečimo razmnoževanje nezaželjenih bakterij. Pazimo na predel okoli oči, saj je le to najobčutljivejši in najtanjši del obraza.

Če imate suho in občutljivo kožo zjutraj zadošča samo voda, za tiste s kombinirano do mastno kožo pa svetujemo čistilec na vodni osnoviPo čiščenju – na rahlo navlažen obraz – svetujemo nanos tonika (z vatko ali v obliki spreja), ki bo poskrbel za primeren pH kože (5.5).

ČIŠČENJE ZVEČER

Čiščenje kože po napornem dnevu je celo bolj pomembno kot zjutraj, saj je kožo potrebno pripraviti na nočno regeneracijo.

Ponovno je potrebno prisluhniti svoji koži, nekaterim ustreza dvojno čiščenje (kjer najprej uporabimo micelarno vodo ali čistilec na oljni osnovi, s katerim s kože odstranimo ličila in UV filtre, nato nadaljujemo s čistilcem na vodni osnovi, s katerim odstranimo čistilec iz prve faze in ves preostanek nečistot). Tisti s suho in občutljivo kožo lahko uporabite zgolj vaš najbljubši nežni čistilec in nadaljujete z nego.

Avtorica

SARA JAKAJ, diplomirana kozmetologinja