V centru aEstetik izvajamo merjenje različnih kožnih parametrov (ANALIZA KOŽE) in verjetno se vsi strinjamo, da je najpomembnejši med njimi hidratacija kože, zato se bomo v današnjem blogu podrobneje seznanili z mehanizmi navlaženosti kože.

Spodobi se začeti s samo zgradbo kože. Koža, kot naš največji organ, je sestavljena iz treh plasti: epidermisa (vrhnjice), dermisa (usnjice) in subcutisa (podkožja). Ker je to vsem razumljivo, je narava epidermis še naprej razdelila na: Stratum basale – zarodna plast, Stratum spinosum – trnasta plast, Stratum granulosum – zrnata plast, Stratum lucidum – svetleča plast in Stratum corneum (SC) – poroženela plast.

Pogosto je največ govora o stratum corneumu (SC), ki preprečuje nekontrolirano izhlapevanje vode iz notranjosti in deluje kot kožna barriera, saj ščiti pred vdorom alergenov in mikroorganizmov, hkrati pa tudi vzdržuje homeostazo kože, npr:

  • ob zmanjšani vlagi v okolju, SC generira več naravnega vlažilnega faktorja z aktiviranjem določenih encimov (če koga zanima; proteaz)
  • izrazito povečanje izgube vode sproži povečanje sinteze lipidov in njihovo sproščanje, da se kožna bariera čimprej obnovi.

Na barierno funkcijo kože deluje več dejavnikov: hidratiranost kože, urejenost in sestava medceličnega lipidnega matriksa; integriteta stratum corneuma (dezmosomske povezave med korneociti morajo biti optimalne), hidro-lipofilni zaščitni plašč ( primerna pH vrednost kislinskega plašča).Vseeno pa je izguba vode skozi kožo naraven proces in se mu ne moremo popolnoma izogniti. Voda prehaja skozi roženo plast z difuzijo in s potenjem. Znan je tudi pojav TEWL (transepidermal water loss), ki se dogaja, ko ni inducirano potenje. Kadar je vlage v koži premalo, jo moramo hidrirati z izdelki, ki vsebujejo snovi, ki zmanjšujejo TEWL, prav tako pa dodatek vlažilcev poveča elastičnost kože in izboljša njeno obnovo. Rezultat je povečana količina vode v SC in gladka koža.

Če že poznamo sestavo epidermisa, naj posvetim še par besed stratum granulosumu. Tu se nahaja profilagrin in pri razgradnji profilagrina nastanejo proteini imenovani filagrini, ki se v SC cepijo v aminokisline (glutamin v pirolidonkarboksilno kislino, histidin v uronsko kislino,..), ki so zelo higroskopne, kar pomeni, da imajo veliko sposobnost vezave vode. Skupaj z organskimi kislinami in solmi tvorijo NMF – naravni vlažilni faktor na koži.

NMF spojine vežejo vodo iz zraka in omogočajo hidratiranost rožene plasti. Pomembno je vedeti, da se filagrin pretvori v NMF šele, ko celice izgubljajo vodo.

Na tej točki naj omenim, da je eksfoliacija s kislinami zelo priljubljena ne samo, ker tekstura kože postane bolj gladka zaradi sproženega luščenja odmrlih celic, ampak posredno vplivajo tudi na nastanek naravnega vlažilnega faktorja -> hidratacija kože.

KISLINSKI PILINGI

Prej smo omenili, da na barierno funkcijo kože vpliva tudi kvaliteta in kvantiteta epidermalnih lipidov. Za lažje razumevanje, si lahko sestavo kože predstavljamo kot malto in opeko. Opeka predstavlja naše kožne celice keratinocite oz. korneocite, malta pa medcelični matriks, ki je sestavljen iz epidermalnih lipidov (ceramidov, holesterola, ter prostih in zaestrenih maščobnih kislin), ki jih proizvajajo keratinociti.

No, bistvo prosim? Kaj torej uporabljati, če imamo suho in dehidrirano kožo? Svetujemo uporabo vlažilcev (humektantov) v izdelkih za nego kože, to so sestavine, ki povečujejo količino vode v zgornjih plasteh kože (definicija po CTFA). Značilno je, da so zelo higroskopni (sedaj že vemo kaj ta beseda pomeni). Vodo vežejo iz vodne faze izdelka ali iz spodnjih plasti epidermisa.

  • Pazljivo: Če vlažilci ostanejo na površini kože, kjer se izdelek sčasoma izsuši, dosežejo nasprotno želenemu cilju in našo kožo izsušijo! (Iz tega razloga nekateri ne marajo hialuronske kisline)

Kako pa sploh vem, če je moja koža suha?

Za dehidrirano kožo je značilna izguba barierne funkcije, kar se kaže kot luščenje kože, izguba elastičnost, razpokanost, pekočina, srbečica, občutek zategovanja, hrapavost kože,… Dehidracija prispeva tudi k nastanku gub in izgubi tonusa, zaradi česar je koža videti brez leska.

Če slutiš, da je tvoja koža dehidrirana izberi nežne čistilne izdelke, ki ne odstranjujejo površinskih lipidov, nadaljuj s tonikom in s kremo polno vlažilcev (npr. glicerol = glycerin). 

Avtorica

SARA JAKAJ, diplomirana kozmetologinja

Ocenite to stran.
Odpri okno
Kontaktirajte nas!
Pozdravljeni,

kako vam lahko pomagamo?