Lepota ima lahko veliko obrazov in oblik telesa, a vsekakor je želja po njej že od nekdaj prisotna. 

Botoks in dermalna polnila so že tako poznani in pogosto uporabljeni v različnih starostnih skupinah, da so postali nova realnost in splošno sprejeta izbira predvsem za zmanjšanje gub in ublažitev znakov staranja. 

Skupno obema je aplikacija z injekcijo v določeno telesno tkivo, največja razlika pa v tem, da je treba vsako od teh sredstev nanašati v drugo plast, v drugo tkivo kože.

BOTULINUM TOKSIN (BOTOKS)

Gre za beljakovino pridobljeno iz baterije Clostridium botulin, ki jo uporabljamo v medicinske in estetske namene. Botulinum toksin (Dysport, Vistabel in drugi preparati) se za pomlajevanje uporablja na različnih delih obraza. Predvsem za omilitev in zmanjšanje dinamičnih gub. Te gube se naravno pojavljajo okoli oči in ust, pa tudi med obrvmi. S starostjo postanejo bolj izrazite. Injekcije botoksa sprostijo mišice v bližini teh gub. Deluje tako, da blokira določene živčne signale, ki povzročajo krčenje mišic, v katere smo ga vbrizgali in jih tako začasno paralizira. Gube postanejo tako manjše in manj izrazite. Botoks se ne uporablja za drobne gubice, ki nastanejo zaradi razgradnje kolagena. Uporabiti ga je mogoče tudi v predelu pazduh, stopal ali dlani za zmanjševanje potenja. Aplicira se ga s tanko iglo z več vbodljaji v želeni predel. Lahko ga uporabljamo tudi kot preventivo pred nastajanjem novih gub.

Prvi vidni učinki se pojavijo v roku štirih dni, najizrazitejši so po dveh tednih od posega. Trajnost rezultata je štiri do šest mesecev.

Celoten potek injiciranja botulinum toksina traja le od 10 do 15 minut. Po posegu so običajno na mestu injiciranja vidna majhna vbodna mesta. Na mestu aplikacije se ponavadi pojavi oteklina, ki izzveni v nekaj dneh. Po posegu so možni glavoboli, ki navadno v roku enega tedna povsem izzvenijo. Občutite lahko tudi zategnjenost kože in rahlo pordelo kožo. Vse to so običajni stranski učinki, ki jih lahko občutite le kratek čas. Pri injiciranju botulinum toksina lahko nastopi rahla krvavitev, ki je običajno omejena le na predel vboda in je vidna v obliki modrice. Da do nepredvidenih stranskih učinkov ne pride, je pomembno, da je zdravnik dobro seznanjen z vašim zdravstvenim stanjem.

Takoj po posegu lahko nadaljujete z vsakodnevnimi aktivnostmi, na dan posega pa ni priporočljivo intenzivno masiranje kože na mestu, kjer smo injicirali botulinum toksin.

Naše telo je anatomsko in po izgledu asimetrično. Natančne simetrije po aplikaciji botulinum toksina zato lahko tudi ni mogoče doseči, lahko pa asimetrija nastopi tudi zaradi drugačne reakcije telesa na eni strani. Za optimalno korekcijo asimetrije so tako potrebne dodatne injekcije botulinum toksina ali kateri drugi postopki.

Na prvem posvetu z zdravnikom specialistom boste prejeli več informacij o celotnem poteku posega, učinkih, tveganjih ter možnih komplikacijah. Zdravnik vam glede na vaše želje in opravljen pogovor z vami lahko svetuje tudi uporabo drugih estetskih in specialnih kozmetičnih storitev, s katerimi bi najučinkoviteje prišli do želenih rezultatov.

DERMALNA POLNILA

Preparati hialuronske kisline se v estetski kirurgiji uporabljajo v namen povečevanja volumna tkiv. Uporabljajo se za glajenje in zmanjševanje gub, povečanje ustnic in polnjenje predelov kože in podkožja, kjer je prisotno pomanjkanje tkiva.

Sestavljena so iz hialuronske kisline, ki je prozoren, viskozen gel, ki ga injiciramo neposredno v kožo.

Je naravni polisaharid, ki se pojavlja kot pomemben sestavni element v koži, podkožju, vezivnem tkivu in sklepih. V estetske namene se uporablja preparat, ki ni živalskega izvora in je zato varen, možnost hujših reakcij je minimalna.

Hialuronska kislina se sčasoma razgradi in zato ne učinkuje trajno. Trajnost učinka je odvisna od samega preparata in reakcije telesa nanj. Ker hialuronsko kislino telo sčasoma razgradi, je za trajni učinek potrebno njeno dodajanje. Preparati hialuronske kisline se pogosto kombinirajo z drugimi preparati (npr. botulinum toksinom) ali tudi s kirurškimi posegi. Za manj bolečo aplikacijo uporabljamo injekcije lokalne anestezije ali kremo, ki vsebuje anestetik. Preparati hialuronske kisline povzročajo začasno rdečino, otekanje in znake vbodov, kar v nekaj dneh navadno izzveni.

Pomlajevanje obraza s polnili je primerno za:

  • korekcijo nazolabialnih gub (gub od ustnih kotov proti nosu),
  • korekcijo brade,
  • korekcijo oz. volumen ličnic,
  • korekcijo nosu,
  • korekcijo podočnjakov,
  • povečanje ustnic,
  • dvig čela in obrvi.

Oteklina normalno nastopi po aplikaciji hialuronske kisline, prav tako so normalno po aplikaciji vidna mesta vbodov. Oba pojava izzvenita v nekaj dneh. Po uporabi hialuronske kisline lahko postane koža na mestih aplikacije pordela, kar prav tako ponavadi izgine v nekaj dneh. Na mestih aplikacije lahko površina kože ostane neravna, lahko se tipajo spremembe v obliki grudic. Tudi tovrstni pojav sčasoma izgine, lahko pa neravna površina obstane tudi dlje časa, celo več mesecev. V primerih tanke kože je lahko polnilo določen čas rahlo opazno.

Ko se odločamo za tovrstne estetske posege, je potrebno zavedanje, da je bolj kot cena pomembna izbira strokovnjaka. V naših vrstah, v lepotnem centru aEstetik, najdete zdravnike in strokovnjake, ki se bodo v največji meri približali vašim željam, predvsem pa bodo poseg opravili po najvišjih standardih ter tako poskrbeli, da boste z vsakim pogledom v ogledalo s svojim izgledom zadovoljni. Vsem našim strankam pomagamo v želji, da se v svoji koži počutite dobro in da svoje počutje izrazite tudi s svojim videzom.

Avtorica

SANDRA PEČNIK