Zdrava koža ima enakomerno teksturo, dobro vlažnost in čvrstost, zaradi česar izgleda mladostna.

Ključni dejavnik za mladosten videz kože sta elastin in kolagen, ki sta pomembni proteinski strukturi, odgovorni za elastičnost in trdnost kože. Oba, kolagen in elastin, se nahajata v dermisu, ki je drugi sloj kože, pod povrhnjico. S starostjo se naravna proizvodnja kolagena in elastina zmanjšuje, poleg tega pa lahko različni dejavniki, kot so sončna svetloba, kajenje, slaba prehrana in stres, negativno vplivajo na proizvodnjo in kakovost kolagena.

Elastin je protein, ki zagotavlja elastičnost kože in je sestavljen iz vlaken, ki se raztezajo in krčijo, odvisno od gibanja mišic. Elastinska vlakna so zelo raztegljiva in prožna, zaradi česar koža lahko ohrani svojo viskoelastičnost. Kolagenska vlakna se nahajajo v globljih plasteh kože in zagotavljajo strukturno podporo. S starostjo se proizvodnja kolagena zmanjša, kar vodi do zmanjšanja elastičnosti kože in nastajanja gub. Kolagenska vlakna so dolga, ravna in debela vlakna, ki se med seboj prepletajo in tvorijo mrežo. Koži dajejo čvrstost in elastičnost, poleg tega pa tudi zagotavljajo rast celic.

Na srečo v aEstetiku nudimo storitve, ki spodbujajo produkcijo kolagena. Microneedling je postopek pri katerem se s pomočjo mikro poškodb stimulira proizvodnja kolagena. Vodi do povečanja gostote kolagenskih in elastinskih vlaken v koži, kar izboljša čvrstost in elastičnost kože. Poleg tega je microneedling zelo učinkovit pri zmanjšanu drobnih gubic, pomaga pri celjenju brazgotin, hiperpigmentaciji, rdečici, aknah,… Poleg microneedlinga je priljubljena tudi laserska terapija, ki deluje tako, da uporablja lasersko svetlobo, ki prodira v globlje plasti kože in spodbuja proizvodnjo kolagena. Pomembno je tudi omeniti kemične pilinge in skrb za kožo doma, saj le z vsakodnevno nego in uporabo kakovostnih izdelkov lahko dosežemo in ohranjamo želeno stanje. Uporabljajte sončno kremo vsak dan nad vitaminom C in zvečer posezite po retinoidih, ki so derivati vitamina A. Zelo priporočljivi so tudi peptidi.

Avtorica

SARA JAKAJ, diplomirana kozmetologinja

Ocenite to stran.
Odpri okno
Kontaktirajte nas!
Pozdravljeni,

kako vam lahko pomagamo?