Eden od najpomembnejših vidikov mojega dela je razumevanje edinstvenih potreb kože vsakega posameznika, ki pride na Premium analizo obraza v center aEstetik. Ključnega pomena je torej dermadiagnostike kože in gre za postopek analiziranja ali včasih diagnosticiranja stanja kože in njenih parametrov z namenom določanja najbolj primernih tretmajev.

Obstaja več različnih vrst dermadiagnostike, ki se pogosto uporabljajo v kozmetiki in dermatologiji. Te vključujejo:

Vizualni pregled: gre za najpreprostejšo obliko dermadiagnostike, kjer se ugotavljajo vidni znaki kot so rdečica, vnetje in vse ostale spremembe kože.

Analiza kože: je poglobljena oblika dermadiagnostike, ki vključuje uporabo specializirane opreme za analizo strukture in delovanja kože. To lahko vključuje meritve hidratacije kože, sebuma, pH vrednosti kože, elastičnosti,.. (to vrsto dermadiagnostike izvajamo v centru aEstetik z napravo Soft FX).

Mikroskopski pregled: tu se za pregled kože na celični ravni uporabljajo zmogljivi mikroskopi, kar je koristno za prepoznavanje posebnih kožnih bolezni, kot so akne, luskavica, ekcem,…

Biopsija kože: V nekaterih primerih je za diagnosticiranje določenih kožnih bolezni potrebna biopsija kože, kjer se odvzame majhen vzorec kožnega tkiva in pregleda pod mikroskopom, da se ugotovi vzrok morebitnih kožnih nepravilnosti.

Poleg naštetih diagnostičnih tehnik je zdaj na voljo tudi več naprednih tehnologij, ki pomagajo pri boljšem razumevanju in zdravljenju kožnih bolezni. Te vključujejo:

Spektrofotometrijo: je neinvazivna tehnologija, ki s svetlobo meri barvo in pigment kože. To je lahko koristno za prepoznavanje področij hiperpigmentacije ali hipopigmentacije, pa tudi za spremljanje učinkovitosti zdravljenja skozi čas.

Odsevna konfokalna mikroskopija: gre za slikovno tehniko visoke ločljivosti, ki omogoča pregled kože na celični ravni, ne da bi bilo treba opraviti biopsijo. To je lahko koristno za diagnosticiranje zgodnje faze kožnega raka in drugih kožnih bolezni.

Optična koherenčna tomografija: je neinvazivna slikovna tehnika, ki s pomočjo svetlobnih valov ustvarja podrobne slike plasti kože. Najbolj koristna je za diagnosticiranje kožnih bolezni, ki prizadenejo globlje plasti kože, kot sta rozacea ali sklerodermija.

Primer nenavadnega rezultata pri dermadiagnostiki: 

Visoka hidracija in visok TEWL. 

Hidracija kože se nanaša na vsebnost vode v koži, medtem ko se TEWL (transepidermalna izguba vode) nanaša na količino vode, ki jo izgubljamo skozi kožo. Pričakovano in logično je torej, da se z manjšanjem TEWL vrednosti povečuje hidracija kože.

Ampak sem na primeru dermadiagnostike zasledila primer, kjer je bila hidracija visoka kljub povečanem TEWL. Kaj to pomeni?

Glede na dobro hidracijo kože, sklepamo, da ima koža dobro sposobnost vezave vode in primerno vsebnost vode, kar je pomembno za normalno delovanje kože.  Po drugi strani pa je TEWL visok kar nakazuje na poškodovano barierno funkcijo.

Kaj pa je kožna bariera?

Kožna bariera z epidermalnimi lipidi in sploščenimi celicami epidermisa (korneociti) predstavlja “pregrado z zunanjim svetom”, saj zaščiti telo pred vdorom škodljivih snovi, bakterij in pred izgubo vode iz kože. Na kožno bariero lahko vpliva več dejavnikov, vključno s starostjo, genetiko, okoljskimi dejavniki, nego kože,..

Področje dermadiagnostike napreduje, saj se nenehno razvijajo nove tehnologije. V centru aEstetik združujemo znanje dermadiagnostike s strokovnim znanjem na področju nege kože, da lahko našim strankam pomagamo doseči zdravo in sijočo kožo.

Avtorica

SARA JAKAJ